Naton ex-pääsihteeri: Venäjä yrittää saada Keski- ja Itä-Euroopan “ruoskakäden alle”

Tanskan entinen pääministeri ja Naton entinen pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen kirjoittaa tuoreessa Politico-lehdessä miten Nato ei voi antaa periksi Venäjälle eikä – vaikka Putin on yrittänyt sitä ennenkin – neuvotella ase ohimolla.
Rasmussen aloittaa kirjoituksensa muistelemalla ensimmäistä tapaamistaan Putinin kanssa ollessaan Naton pääsihteeri:
-Putin avasi tapaamisemme kertomalla, miten hän haluaa hajottaa Naton. Jos Nato ja sen liittolaiset hyväksyvät Venäjän viimeisimmät ehdotukset uudenlaisesta Euroopan turvallisuusopimuksesta, he auttavat Venäjää sen tavoitteessa, saada Keski- ja Itä-Eurooppa Venäjän ruoskakäden alle.
Rasmussen kirjoittaa Putinin ajatuksiin liittyen: Venäjän uusien ehdotuksien mukaan Naton tulisi hyväksyttää Moskovalla kaikki joukkojen siirrot Keski- ja Itä-Eurooppaan, pidättäytyä kaikesta ”sotilaallisesta aktiivisuudesta” Itä-Euroopassa, eteläisen Kaukasuksen ja Keski-Aasian alueella sekä lopettaa sotilasharjoitukset Venäjän lähellä. Ehdotus vaatii myös kirjallista takuuta ettei Ukrainaa oteta Naton jäseneksi ja sopimusta siitä, ettei Yhdysvallat lähetä sotalaivoja ja lentokoneita ”alueille mistä se voi iskeä toisen osapuolen alueelle”, esimerkiksi Baltiaan ja Mustalle merelle.
-Tällainen ei ole vakavasti otettava ehdotus mieheltä, joka haluaa rauhaa.
Putin kuin palomies pyromaanina
-Putin on taitava luomaan kriisejä jotka hän voi sitten itse ratkaista, aivan kuten palomies olisi sammuttamassa omia tuhopolttojaan. Uhkaamalla hyökätä Ukrainaan hän on laskeskellut, että USA ja muut läntiset maat alkaisivat neuvotella suoraan Kremlin kanssa – itäeurooppalaisten ja balttilaisten liittolaistensa yli – tarjoamalla sille myönnytyksiä ja antamalla sille oikeus ylläpitää valtaa entisiin neuvostomaihin vastineena rauhasta.
-Putinin peli onnistuu vain jos me annamme sen onnistua. Nyt on Naton aika katsoa Putinin bluffi.
ETYJ-sopimus on voimassa
Rasmussenin mielestä Yhdysvaltain tai Naton ei missään tapauksessa tule suostua myönnytyksiin tulevien laajentumisien suhteen. Venäjä on jo allekirjoittanut vuonna 1999 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön ETYJ:in kanssa sopimuksen, jonka mukaan ”jokaisella allekirjoittajavaltiolla on luonnollinen oikeus valita tai muuttaa turvallisuusjärjestelynsä niin kuin se haluaa, mukaanlukien sopimukset tai liittolaiset.”
-Tämä tarkoittaa sitä, että meidän tulee lopettaa Putinin de facto veto-oikeus Ukrainan ja Georgian euroatlanttisiin suhteisiin. Hän on saanut tämä oikeuden lietsomalla matalan intensiteetin konflikteja näissä maissa ja sitten hän säätää konfliktien vakavuutta ylös ja alas, sen mukaan mikä parhaiten hänen agendalleen sopii.
Ei portsaria Putinista
-Olemme luvanneet sekä Georgialle ja Ukrainalle paikan Naton pöydissä vuonna 2008 ja nyt on aika että laitamme nämä lupaukset käytäntöön. Jos se on tarpeen, voimme tehdä varauman, jonka mukaan Naton viides artikla pätee vain Kiovan ja Tbilisin kontrolloimilla alueilla, mutta Nato ei voi pitää ovet auki-politiikkansa ovimiehenä Putinia.
Kunnon sanktioita tarvitaan
-Hyökkääkö Putin Ukrainaan? Vain hän itse tietää sen. Mutta jos hän hyökkää, meidän on annettava Ukrainalle merrkittävää sotilaallista apua ja laitettava Venäjälle sellaiset taloudelliset sanktiot, että ne rampauttavat sen talouden. Mukaanlukien Nord Stream 2 kaasuputken peruminen.
Nato tahtoo rauhaa
Rasmussen näkee ukrainalaisten puolustavan myös muuta Eurooppaa: Ukrainalaiset ovat taistelemaan tottunut kansa. joka on valmis taistelemaan sellaisen vapauden puolesta, jonka suuri osa Eurooppaa ottaa itsestäänselvyytenä. Meillä vapaassa maailmassa ei tulisi olla harhaluuloa, etteivätkö he taistelisi myös meidän vapautemme puolesta. Historia kertoo meille, etteivät hyökkääjät tyydy jäämään lähialueilleen.
-Nato on yhteenliittymä rauhan puolesta. Se ei tahdo muuta kuin rauhallista yhteistyötä Venäjän kanssa ja se on yrittänyt saada Venäjän mukaan keskustelemaan Euroopan turvallisuudesta. Mutta siitä yhteistyöstä on tullut vaikeaa Putinin käyttäytymisen vuoksi.
-Etsimme keskusteluyhteyttä silloinkin kun Venäjä repi kansainvälisen sopimuksiin perustuvan järjestelmän rikki vuonna 2014. Dialogi on tärkeää, mutta sen täytyy tapahtua omilla ehdoillamme, tunnustaa että emme neuvottele uhan pohjalta. Nato ei voi neuvotella ase ohimolla. Ja jos peräydymme nyt, on se viesti, jonka kuulevat selvästi sekä meihin luottavat demokratiat että itsevaltiaat, jotka pelkäävät vapauttamme.