Naton pääsihteeri: Vladimir Putinin “etupiiriehdotusta” ei hyväksytä

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg toistaa Naton kannan, jonka mukaan ulkopuoliset eivät määrittele järjestön laajentumista.

– Olemme valmiit dialogiin Venäjän kanssa. Emme kuitenkaan tee kompromissia turvallisuutta koskevissa periaatteissa. Kuten presidentti Niinistö sanoi, on Suomen oma asia, yhdessä Naton kanssa, pohtia jäsenyyttä. Minun viestini on: Nato pysyy avoimena sellaisille maille kuten Suomi ja Ruotsi, Stoltenberg vastasi Euroopan uutta etupiirijakoa koskevaan kysymykseen, jota Venäjä on pitänyt esillä.

Stoltenberg, Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto sekä Ruotsin ulkoministeri Ann Linde tapasivat Brysselissä maanantaina. Haavisto toisti yhteisessä tiedotustilaisuudessa Suomen virallisen ulkopoliittisen linjan, jossa Suomi on läheisessä yhteistyössä Naton kanssa olematta jäsen.

– Suomalaisten enemmistö ei kannata Nato-jäsenyyttä. Jatkamme kuitenkin vahvan oman puolustuksen kehittämistä ja läheistä Nato-kumppanuutta, jolle on kansan tuki, Haavisto sanoi.

Hän luonnehti Suomen ja Naton yhteistyötä tiiviiksi. Se sisältää tiedonvaihtoa ja yhteisiä harjoituksia. Haavisto myös muistutti Suomen juuri päättäneen uusien hävittäjien hankinnasta.

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde korosti niin ikään maan yhteistyötä Naton ja myös Suomen kanssa. Lind muistutti Ruotsin nostaneen puolustusbudjettiaan merkittävästi vuodesta 2014, jolloin Venäjä miehitti Krimin. Naton Stoltenberg kiitteli Ruotsin panostusta muun muassa Gotlannin puolustukseen.

Pekka Haavisto korosti, presidentti Niinistön tapaan, sitä, että Suomen yli ei voi sopia. Suomi haluaa olla tietoinen keskusteluista, joita Nato ja USA käyvät Venäjän kanssa.

– Kumppanuutemme Suomen ja Ruotsin kanssa on erittäin läheinen, Stoltenberg vakuutti.

Toimitus

Toimitus