Niinistö Madridissa: Turkki voi halutessaan jarruttaa Suomen Nato-sopimuksen ratifiointiakin

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi odotuksistaan Naton huippukokouksen alla suomalaismedialle Madridissa. Madridissahan on tarkoitus hyväksyä Naton uusi strategia, joka ohjaa sotilasliiton kehitystä seuraavat noin kymmenen vuotta. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys ei ole virallisella agendalla, mutta niistä tullaan varmasti keskustelemaan kokouksen aikana. Kuten tiedetään, Turkki on ollut Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä vastaan. Niinistö tapaa tänään myöhemmin Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin. 

Niinistö mukaan sinänsä mitään uutta ei ole tapahtunut, hän ajatteli kuitenkin käydä usealla mielessä olevia kysymyksiä läpi. 

-Nato-viikkoa tulee hallitsemaan kaksi asiaa: Ukrainassa käytävä sota, toinen on Ruotsin ja Suomen hakemukset, Nämä tuntuvat kovasti kiinnostavan, kertoi Niinistö.

-Neuvotteluja Trukin kanssa on käyty jo pidempään, tahti on tiivistynyt. Eilen keskusteltiin virkamiestasolla. Yleinen näkemys on, että keskustelu sujui paremmin ja ymmärrystä on tullut lisää. En ole optimisti tai pessimisti, keskusteluun presidentti Erdoğanin kanssa lähdetään tänään avoimin mielin. 

Niinistö viittasi tuoreisiin gallupeihin, joita hänen mukaansa on katsottu tyytyväisenä Suomen ulkopuolellakin. 

-Oli miellyttävää nähdä, että Nato-kannatus on korkealla tasolla. Samat vastaajat eivät myöskään halua Suomen muuttavan lainsäädäntöään Turkin vuoksi. Tarvetta ei ole ja lainsäädäntömme vastaa täysin muiden EU- ja Nato-maiden tasoa, on myös samankaltaista käytäntöä. 

Presidentin mielestä Turkin vaatimukset Suomea kohtaan ovat epätarkkoja. 

-Ne ovat edelleen melko yleisluontoisia väittämiä. Sitten on suorastaan virheellinen väite, että suojelisimme terroristeja. Turkilla on myös aseviennin suhteen vääriä käsityksiä, meillä ei ole lainsäädäntö vaan poliittiset päätökset, jotka sääntelevät asevientiä. Tapaus tapaukselta on edelleenkin toimiva periaate. Mutta se on hankalaa, että emme ole saaneet konkreettisisia ehdotuksia Turkilta. 

Niinistö kertoi että kokouksessa puhutaan Turkin vaatimuksesta enemmänkin terrorismista torstaina. 

-Olisi outoa, että Suomi ja Ruotsi lähtisivät paria päivää aikaisemmin toisille linjoille. 

-Tulen ottamaan esille että terrorismia vastaan tulee käydä yhdessä, ei pelkästään Turkki-spesifisesti. Se on Suomenkin kannalta hyödyllinen keskustelu, jos siinä pystytään etenemään. 

Niinistö olisi tyytyväinen, jos Madridissa päästäisiin aloittamaan liittymisneuvottelut. 

-Sehän sitten jää mahdollisuudeksi, että Turkin parlamentti ei aikoinaan suorita ratifiontia. En usko, että täällä päästäisiin niin pitkälle, että presidentti antaisi täällä Turkin parlamentin puolesta jotakin vakuutteluja. 

Toimitus

Toimitus