Niinistö: “Naamiot on riisuttu, vain sodan julmat kasvot ovat näkyvillä”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin ovat pitäneet tiedotustilaisuuden. He painottivat, että tilanne on erittäin vakava mutta Suomi ei tällä hetkellä ole suoraan sotilaallisen uhan kohteena. 

Sauli Niinistö kuvasi tilaisuuden alussa tunnelmiaan. 

-Ennakkovaroituksista huolimatta aamu on ollut meille kaikille järkytys. Syvät tuntemuksemme ovat Ukrainan ihmisten luona. Viattomat ihmiset joutuvat nyt kokemaan sodan kauhuja. 

-Venäjä on massiivisesti laajentanut sotatoimia Ukrainassa. Naamiot on riisuttu, vain sodan julmat kasvot ovat näkyvillä.

-Tässä ei dialogi toiminut, vaikka neuvotteluja käytiin monella taholla ja sinnikkäästi. Nyt on sitten toinen tie. YK:n turvallisusneuvosto kokoontuu varmasti vielä tänään. Yhdysvallat ja EU keskustelevat vielä tänään sanktioista.

-Me täällä Suomessa pidämme tiivistä yhteyttä kaikkiin kumppaneihimme. Olen tänään viimeksi puhunut Ruotsin pääministerin kanssa.

-On ymmärrettävää, että moni Suomessakin kokee pelkoa. Uhka ei kohdistu Suomeen, mutta kyllä se vaikuttaa. 

-Olemme varautuneet, mutta emme ole tehneet siitä numeroa. Haluan vakuuttaa, että olemme tilanteen tasalla ja myöskin pysymme. 

Nato-kysymys ei entistä ajankohtaisempi

Kysymykseen joko Nato-jäsenyydestä tuli ajankohtaisempi, vastasi Niinistö nopeita kommentteja ymmärtäen.

-Seurasin eduskunnan keskustelua. Oli paljon havaittavissa sitä, että sotilasliitosta kyetään keskustelemaan asiallisesti. Hyvin ymmärrettäviä nopeita kommentteja.

-Suomea on turhaan nyt rinnastettu. Minulla on ollut vakaa käsitys, että Venäjän fokus on nimenomaan Ukrainassa.

Soitto Putinille?

-Olen puhunut hänen kanssaan viimeksi tammikuun loppupuolella. Taitaa olla niin, ettei juuri tähän hätään ole paljoa puhuttavaa, en usko että tilanne siitä paranisi.

Toimitus

Toimitus