Niinistö puhui Putinin kanssa: “Keskustelu oli suora ja selväpiirteinen”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat käyneet puhelinkeskustelun lauantaina.

Asiasta tiedotti tasavallan presidentin kanslia iltapäivällä.

Tiedotteen mukaan “presidentti Niinistö totesi presidentti Putinille, miten perusteellisesti Venäjän loppuvuodesta 2021 esittämät vaatimukset Natoon liittymisen estämisestä ja Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 ovat muuttaneet Suomen turvallisuusympäristön. Presidentti Niinistö ilmoitti, että Suomi päättää hakea Nato-jäsenyyttä lähipäivinä”.

– Presidentti Niinistö totesi sanoneensa presidentti Putinille jo heidän ensitapaamisessaan vuonna 2012, että jokainen itsenäinen kansakunta maksimoi oman turvallisuutensa. Siitä on kyse nytkin. Liittymällä Naton jäseneksi Suomi vahvistaa omaa turvallisuuttaan ja ottaa vastuunsa. Se ei ole keneltäkään pois. Suomi haluaa jatkossakin hoitaa rajanaapuruuden tuottamat käytännön kysymykset asiallisesti ja ammattimaisesti, tiedotteessa kirjoitetaan.

Niinistö kuvailee keskustelua “suoraksi ja selväpiirteiseksi, ja se käytiin vailla kärjistyksiä”.

– Jännitteiden välttämistä pidettiin tärkeänä”, Niinistö toteaa.

Tiedotteen mukaan “presidentti Niinistö toisti syvän huolensa Venäjän Ukrainassa käymän sodan aiheuttamista inhimillisistä kärsimyksistä. Presidentti Niinistö korosti rauhan välttämättömyyttä. Hän välitti myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin aiemmin samalla viikolla esittämät viestit siviilien evakuoinnin turvaamisesta”.

Puhelu käytiin Suomen aloitteesta.

Toimitus

Toimitus