Suomi kohti Natoa – Puhelu Putinin kanssa sai Niinistön uskomaan ettei Venäjältä tule sotilaallisia vastatoimia

Tasavallan presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta päättivät sunnuntaina yhteiskokouksessaan esittää, että Suomi hakee Naton jäseneksi.
Lopullisen päätöksen hakemuksen jättämisestä tekee eduskunta viimeistään tiistaina.
– Tämä on historiallinen päivä, uusi aikakausi aukeaa, presidentti Sauli Niinistö totesi sunnuntaina iltapäivällä yhteisessä tiedotustilaisuudessa pääministeri Sanna Marinin (sd) kanssa.
Niinistö kehui Suomen kansan ja poliitikkojen antaneen yhdessä demokratian voimannäytteen.
– Tavalliset suomalaiset ovat olleet kaikkein aktiivisimpia mielipiteineen, Niinistö sanoi.
Niinistö myös avasi tiedotustilaisuudessa tarkemmin eilistä puheluaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Niinistö perusteli puheluaan halulla kertoa Suomen Nato-päätöksestä etukäteen Venäjälle.
– Minä tai Suomi ei ole mikään livahtelija, joka häipyy hiljaa nurkan taakse, Niinistö sanoi.
Hän kuvaili puhelun kokonaissävyä “yllättävänkin rauhalliseksi ja toteavaksi”.
– Kun totesin, että olemme menossa (Natoon), vastauskin oli toteava: hän totesi, että se on virhe, ei teitä mikään ole uhannut.
Niinistö myös sanoi pohtineensa etukäteen, mitä julkisuudessa esiin nostetut Venäjän mahdolliset sotilastekniset vasta-askeleet olisivat.
– Olen alkanut olla sitä mieltä, että mitään sotilaallisia operaatioita emme tule kohtaamaan. Puhelun jälkeen olen entistä enemmän sitä mieltä.
– Mutta valppaus on aina paikallaan.
Niinistö sanoi, että Venäjän reaktioita Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä on kuultu jo pitkään, mutta eiliset reaktiot olivat hänen mielestään lievimpiä kuin aikoihin. Niinistön mielestä tähän on kolme mahdollisuutta.
– Ehkä siellä on huomattu, että olemme niin pitkällä että vain päätös (Natoon liittymisestä) puuttuu.
– Toinen ja merkittävämpi seikka on, että haluaako virallinen Venäjä nostattaa tällaisen kysymyksen esiin. Esimerkiksi ulkoministeri Sergei Lavrov jätti puheessaan eilen kokonaan mainitsematta asian.
– Kolmas motiivi on, että he oikeasti suhtautuvat noin. Toivottavasti.
Jos maanantaina kello 10 alkava keskustelu Natoon liittymisestä venyy odotetun pitkäksi, eduskunta pääsee äänestämään asiasta vasta tiistaina. Se tarkoittaa, että hakemus Natoon voidaan jättää mahdollisesti keskiviikkona.
Suomen Nato-jäsenyys vaatii kaikkien 30 Nato-maan hyväksynnän.
Merkittävä Nato-maa Turkki on viime päivinä lähettänyt Suomen ja Ruotsin mahdollisesta ristiriitaisia viestejä. Ensin Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ilmoitti pitävänsä Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä virheenä, mutta myöhemmin presidentin tiedottaja totesi, ettei Turkki aio estää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.
Presidentti Niinistö totesikin tiedotustilaisuudessa olevansa hämmentynyt tilanteesta ja sanoi, että Suomi tarvitsee nyt Turkilta selkeitä vastauksia.
Hän sanoi olevansa valmis keskustelemaan Erdoğanin kanssa tämän esiin nostamista ongelmista.