Niinistö Venäjän taktiikasta Ukrainassa: “Rajuinta mahdollista sodankäyntiä”

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan Puolassa eilisiltana tapahtunut, kaksi ihmistä tappanut ohjusisku Puolassa ei välttämättä ollut suoraan Venäjän aiheuttama, mutta hän muistuttaa, että asian selvittäminen on yhä kesken.

– On hyvä tarkoin tietää mitä Puolassa on tapahtunut, mistä tuon räjähdyksen aiheuttanut ohjus tai väline on sinne päätynyt. On esitetty arvioita lentoradoista, jotka antaisivat viitteitä siihen, että se ei ole tullut Venäjän alueelta, Niinistö sanoi keskiviikkona.

Niinistö kommentoi asiaa yhteisessä tiedotustilaisuudessa Suomessa työvierailulla olevan Mosambikin presidentin Filipe Nyusin kanssa puoliltapäivin.

Niinistö totesikin tiistai-illan julkiseen ohjusiskukeskusteluun viitaten, että on “erinomainen asia, että pää säilyy kylmänä”.

Moni ehti eilen sosiaalisessa mediassa pitämään itsestään selvänä, että Venäjä on syyllinen suoraan ohjusiskuun.

– Mutta tietysti tämä kertoo, olipa lähtökohta mitä tahansa, että sota on karmea tilanne ja sodassa sattuu asioita. Sellaisiakin, joita ei ole tarkoitettu. Se on sodan kauhuja, Niinistö kuvaili.

Hän totesi yrittävänsä olla vielä keskiviikon aikana yhteydessä Puolan presidenttiin Andrzej Dudaan.

Niinistö korosti, että Puolan tapahtuma ei saa peittää alleen muita Ukrainan sodan tapahtumia tiistaina, jolloin Venäjä laukaisi jopa sata ohjusta ympäri Ukrainaa.

– Mitä tapahtui eilen Ukrainassa, sitä ei saa unohtaa. Me näimme hyvin massiivisen pommihyökkäyksen yhteiskuntaa vastaan – infrastruktuuria ja sitä kautta siviilejä vastaan – joka tietysti on rajuinta mahdollista sodankäynnin taktiikkaa. Ei taistellakaan sotilaiden välillä, vaan taistellaan siviilejä ja heidän elinolosuhteitaan vastaan. Taktiikka on tietysti aivan selvä: tuhota niin paljon infrastruktuuria, että ukrainalaisten on vaikea elää.

Niinistö kuvaili Venäjän taktiikkaa “julmaksi” ja sanoi sen olevan “sotarikoslaisäädännön kannalta tutkittavaa toimintaa”.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) korosti keskiviikkoaamun tiedotustilaisuudessaan, että nyt on syytä odottaa Puolasta tarkempia tietoja iskusta. Hän piti yhtenä mahdollisuutena harhautunutta ohjusta joko Venäjältä tai muualta.

Puola on toistaiseksi ollut lausunnoissaan varovainen ja todennut, että ohjuksen laukaisseesta tahosta ei ole vielä varmoja todisteita. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on puolestaan sanonut pitävänsä epätodennäköisenä, että tuhoa aiheuttanut ohjus olisi ammuttu Venäjältä.

Bidenin kerrotaan uutistoimistotietojen mukaan todenneen Nato-kumppanimaiden johtajille, että kyseessä olisi ollut Ukrainan ilmatorjuntaohjus. Uutiskuvien perusteella kyseessä on malli S-300, jota käyttää sekä Venäjä että Ukraina.

Sen sijaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syytti vielä keskiviikkona puheessaan G20-kokoukseen osallistuville valtiojohtajille Venäjää iskusta. Hän kutsui Venäjää roistovaltioksi.

Toimitus

Toimitus