Niinistö Yhdysvaltain Nato-ratifioinnista Ylelle: Meni hämmentävän nopeasti

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mielestä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnit – erityisesti Yhdysvaltain kanssa – ovat sujuneet odotettua nopeammin.

– Minusta se on mennyt jopa vähän nopeammassa aikataulussa kuin osasimme odottaa. Esimerkiksi Yhdysvaltain kohdalla kuitenkin koko ajan jotkut näkivät jopa syksyisten välivaalien olevan jarruna. Tämä meni Yhdysvaltojen osalta hämmentävän nopeasti, Niinistö kommentoi torstaina Ylelle.

Niinistön mukaan Yhdysvaltain viimeöinen ratifiointi on merkittävä jo nyt Suomen ja Ruotsin turvallisuuden kannalta.

– Se sisältää sellaisen tahdonilmaisun, että Suomi ja Ruotsi – Yhdysvaltain senaatin käsityksen mukaan – ovat täysin tervetulleita nauttimaan myöskin 5. artiklan suojasta.

Niinistö kuitenkin huomautti, että 5. artiklan mahdollinen käyttöönotto vaatii Suomen ja Ruotsin täyttä jäsenyyttä Natossa.

Presidentti uskoi Nato-ratifiointien jatkuvan sujuvasti.

– En minä ainakaan ole kovin levoton. Tietysti keskustelu Turkin kanssa varmasti jatkuu, mutta kuinka pitkään, sitä en lähde ennakoimaan. Kyllä tämä prosessi on mennyt tähän asti hyvin, ja varmasti jatkuukin.

Niinistö kommentoi ratifiointitilannetta Naantalin Kultarannassa, missä presidentti on tavannut lomaltaan palanneen pääministeri Sanna Marinin (sd) sekä muun hallituksen. Yksi keskusteluaihe torstaina on ollut venäläisturisteille myönnettävät viisumit.

Monet poliitikot ja puolueet ovat toivoneet venäläisviisumien merkittävää rajoittamista.

– Se on hallituksen käsissä oleva asia ja varmasti sieltä sitten kuulemme. Olen tietysti koko ajan käytettävissä, Niinistö totesi.

Toimitus

Toimitus