No nyt on tarjolla halpaa ruokaa: Lihakeittolautanen 40 senttiä, vegaaninen hernekeitto 10 senttiä!

Halpaa ruokaa on tarjolla Helsingin Narinkkatorilla ja kahdellatoista muulla paikkakunnalla sopivasti lounasaikaan tänään klo 11 alkaen puolentoista tunnin ajan. Keiton lisäksi myynnissä on tuottajahinnoin myös muita tuotteita, esimerkiksi vapaan kanan munarasioita (10 kpl)  50 sentillä ja viiden kilon ämpärillinen perunoita eurolla. Kaupassahan vapaan kanan munat maksavat noin 2,90 euroa kilo ja perunoiden kilohinta on yleensä euron verran.

Halvan ruuan takana on MTK, siis suomalaiset maataloustuottajat, jotka haluavat tarjoamalla ruokaa tuottajahinnoin protestoida tuottajan heikkoa asemaa elintarvikemarkkinoilla.

Maatalous on ajautunut vakavaan talouskriisiin, eikä toimia tilanteen ratkaisemiseksi ole löytynyt. Lannoitteiden, rehujen, sähkön, polttonesteiden, koneiden ja rakennustarvikkeiden hinnat ovat kuluneen vuoden aikana nousseet nopeasti. Samaan aikaan viljelijöiden tuotteistaan saama hinta ei ole noussut. Yhtälö alkaa olla kestämätön.

Tukea kaivataan

Ruuasta voi maksaa paikan päällä myös tuottajahintaa korkeamman hinnan, mutta tukea voi antaa tuottajalle muutenkin. Tapahtumassa voi  laittaa nimensä adressiin kotimaisen ruuantuotannon puolesta ja tuen voi osoittaa peukuttamalla tapahtumasivua ja postauksia somessa.

Ennen kaikkea halvan lounaan lomassa on kuitenkin mahdollista keskustella maanviljelijöiden ja ruuan tuottajien kanssa. Voi kysyä miltä tuntuu kun yli viiden euron  luomuruisleivästä jää viljelijälle alle kolmekymmentä senttiä. Tai kun yli kolmen euron olutlitran hinnasta riittää mallasohran viljelijälle neljä senttiä.

Viljelijöiden kysymys kuuluukin: Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten?

MTK on kutsunut suuren yleisön lisäksi Narinkkatorille  teollisuuden, kaupan ja kuluttajien edustajat keskustelemaan tuottajien vaikeasta tilanteesta ja aiheesta käydään paneelikeskustelu klo 11.45-12.15.

Lisää tietoa ja elintarvikkeiden tuottajahintoja MTK:n kampanjasivuilta.

 

Toimitus

Toimitus