Nordea: Suomen talous ei kasva ensi vuonna – hyvin erilaiset kehityskulut mahdollisia

Nordea laskee kasvuennusteitaan. Korkea inflaatio ja nousevat korot, Euroopan energiakriisi ja Kiinan koronatoimet heikentävät näkymiä. Pankki ennustaa Suomen talouden kasvuennusteeksi tälle vuodelle 2,5 prosenttia ja ensi vuodelle nollaa.

– Hyvinkin erilaiset kehityskulut tästä eteenpäin ovat mahdollisia. Voimme päätyä euroalueella pitkäänkin hintojen ja palkkojen nousukierteeseen, joka pitää korot korkealla pitkään. Toisaalta voimme nähdä jo piankin syvän taantuman, jossa laaja-alaiset hintapaineet kaikkoavat nopeasti ja tarvitaan jälleen elvyttävää rahapolitiikkaa”, pääekonomisti Tuuli Koivu kertoo.

Myös maailman talousjäteissä on merkittäviä riskitekijöitä.

– Yksi maailmantalouden suurista kysymyksistä on yhä, saako USA:n keskuspankki maassa vallitsevan voimakkaan inflaatiokierteen hallitusti kontrolliin. Toisaalta Kiina painii yhä koronarajoitteiden kanssa, eikä nopeaa ulospääsyä ole näköpiirissä, Koivu ennakoi.

Suomen kasvu pysähtyy

Suomen talouden näkymät ovat heikentyneet Nordean mukaan selvästi kesän aikana ja kasvun odotetaan pysähtyvän loppuvuonna. Vientiteollisuus puolestaan kärsii kalliiden energiahintojen lisäksi kysynnän vähenemisestä Euroopan talouskehityksen hyytyessä.

Verrattuna moneen muuhun Euroopan maahan Suomi lähtee kohti hankalaa talvea kuitenkin vahvoista lähtökohdista.

– Energiasektorille tehdyt investoinnit vihreään siirtymään hyödyttävät nyt koko yhteiskuntaa, kun riippuvuus kallistuneesta fossiilisesta energiasta on vähentynyt. Suomen omavaraisuus sähkön tuotannossa myös paranee huomattavasti, kun Olkiluodon uusi reaktori saadaan käyttöön ja tuulivoimakapasiteetti kasvaa nopeasti, ekonomisti Juho Kostiainen sanoo.

Kotitalouksien tilanne on tänä ja ensi vuonna vaikea myös Suomessa, kun korkea inflaatio ja nousevat asuntolainojen korot kasvattavat niiden menoja selvästi tuloja nopeammin. Kuluttajahinnat nousevat tänä vuonna noin 5 prosenttia nopeammin kuin ansiotaso.

Toimitus

Toimitus