Odotukset nousevat illan Biden-Putin-puhelinkeskustelun alla

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Venäjän presidentti Vladimir Putin puhuvat tänään illalla Suomen aikaa puhelimessa Ukrainan tilanteesta ja tulossa olevasta turvallisuuskokouksesta maiden välillä. 

CNN kertoo amerikkalaisiin hallituslähteisiin viitaten, että aloite tuli Putinilta. Biden suostui, koska hänen mukaansa ”mikään ei korvaa Venäjään liittyvissä asioissa suoraa dialogia johtajien välillä.”

Ulkoministeri Anthony Blinken puolestaan twiittasi keskustelleensa puhelimessa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyn kanssa. Blinken kertoi siinä USA:n jatkavan Ukrainan, Nato-kumppaneiden ja muidenkin liittolaistensa kuulemista diplomaattisissa ponnisteluissaan Venäjän aggressioiden torjumiseksi. 

Blinken kertoi puhuneensa myös Puolan ulkoministeri Zbigniew Raun kanssa. Blinken vakuutti hänellekin USA:n horjumatonta tukea Puolalle transatlanttisiin turvallisuukysymyksiin liittyen. 

Venäläinen uutistoimisto Sputnik on puolestaan nostanut esiin entisen Norjan Nato-lähettilään Kai Eiden haastattelun. Eide vaati Norjan tv:ssä Naton pääsihteeriä Jens Stoltenbergiä käyttämään jäljellä olevan virka-aikansa konfliktin rauhoittamiseen. Eiden mielestä molemmilla osapuolilla on asiassa legitiimejä turvallisuusintressejä ja ne tulisi ottaa huomioon. Eiden mielestä tilanne on vaarallisin sitten Berliiniin muurin murtumisen jälkeen 1989. 

-Selkeää ratkaisua ei ole, mutta sellainen täytyy löytää. Se on vaikeaa, kun molemmat osapuolet ovat menneet liian pitkälle. Nyt täytyy istua neuvottelemaan ratkaisu kaikkien osapuolien hyväksi. 

Toimitus

Toimitus