Oligarkin luksusjahti pakoili takavarikointia – “me haluamme, että Putin tuntee paineen”

Ranskan viranomaiset takavarikoivat venäläisoligarkin luksusjahdin ja neljä rahtialusta. Venäläisen öljy-yhtiön Rosneftin johtajan Igor Sechinin luksusjahti yritti pakoon Ranskan Rivieralta, kun ranskalaisviranomaiset pysäyttivät sen.

Rosneft tiedotti, ettei Sechin ollut tietoinen siitä, että mikään häneen liittyvä yritys omistaisi jahdin.

Oligarkit ovat sijoittaneet luksusjahtejaan Malediiveille, jolla ei ole luovutussopimusta Yhdysvaltojen kanssa. Malediivit ei kommentoinut asiaa Reutersille.

Sekä Yhdysvallat että Euroopan unioni ovat sanoneet, että ne kohdistavat toimia niiden oligarkkien omaisuuteen, jotka ovat keränneet rahaa ja poliittista vaikutusvaltaa Vladimir Putinin presidenttikaudella.

Yhdysvallat lisäsi pakotelistalleen eilen torstaina kahdeksan oligarkkia ja viranomaista sekä heidän yrityksiään ja perheenjäseniään. Yhdysvaltain oikeusministeriö loi eilen myös yksikön nimeltä ”KleptoCapture”, jonka tarkoitus on kohdistaa toimia Venäjän oligarkkien omaisuuteen.

-Me haluamme, että Putin tuntee paineen, haluamme, että ihmiset hänen ympärillään tuntevat paineen, Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki sanoi.

Myös Ison-Britannian ulkoministeri Liz Truss vannoi, ettei Putinin kätyreillä ole paikkaa, johon he voivat piiloutua.

Euroopan unioni pohtii uusia pakotteita

Euroopan unioni keskustelee uusista Venäjän vastaisista pakotteista tänään perjantaina. Asialistalla ovat satamat, mutta myös oligarkit ja heidän perheensä.

EU-diplomaatit ovat edelleen erimielisiä siitä, miten Venäjän pankkeja ja sitä kautta kaupankäyntiä tulisi rangaista. Osa tahtoo lisää venäläispankkeja pakotelistalle, mutta osa tahtoo katsoa, miten nykyiset pakotteet lopulta vaikuttavat.

Diplomaatit kertoivat, että pakotekeskustelujen lopputulos riippuu paljon siitä, miten Ukrainan sota etenee seuraavien päivien aikana.

Ainakin osasta pakotteista voidaan päättää jo tänään EU:n ulkoministeriöiden kokouksessa, Politico kirjoittaa. Ulkoministerien kokouksessa on paikalla myös Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken, Ison-Britannian ulkoministeri Liz Truss ja Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba.

Toimitus

Toimitus