Öljypakote kasassa – Unkari: Olisi atomipommi taloudelle

Unkari ei voi tukea nykyisessä muodossa Euroopan unionin uutta Venäjän vastaista pakotepakettia, joka sisältää öljyn tuonnin kiellon, Unkarin pääministeri Viktor Orbán sanoi tänään perjantaina.

Pakotteiden voimaantulo vaatii jokaisen EU-maan hyväksynnän. Käytännössä Unkari käyttää siis veto-oikeuttaan pakotepaketin tämänhetkiseen muotoiluun, Reuters kirjoittaa.

Orbán sanoi, että Euroopan komission ehdotus olisi atomipommi Unkarin taloudelle. Hän korosti, että Unkari on valmis neuvottelemaan, jos uusi ehdotus ottaa Unkarin edun huomioon.

Jotkin Itä-Euroopan maat ovat olleet huolissan energiapakotteiden vaikutuksesta maiden talouteen. Useimmat unionimaat pyrkivät eroon Venäjän öljystä puolessa vuodessa, mutta Unkarille ja Slovakialle annettiin lisäaikaa vuoden 2023 loppuun saakka.

Orbánin mukaan Unkari tarvitsisi viiden vuoden siirtymäajan ja sen tulisi tehdä valtavia investointeja öljynjalostamoihin ja -putkiin, jotta se pystyisi muuttamaan nykyisen systeemin. Unkari tuo 65 prosenttia öljystään Venäjältä.

-Tiedämme tasan tarkkaan, mitä tarvitsemme. Ensimmäiseksi tarvitsemme viisi vuotta koko tämän prosessin valmiiksi saattamiseen… Vuosi, puolitoista ei ole tarpeeksi mihinkään, Orbán sanoi.

Reutersin lähteiden mukaan Euroopan komissio ehdottaa, että Unkari ja Slovakia voisivat jatkaa Venäjän öljyn käyttämistä vuoden 2024 loppuun ja Tšekki saman vuoden kesäkuuhun saakka.

Toimitus

Toimitus