Omikronista uusi muunnos – Husin Asko Järvinen: Kolme mahdollista tilannekuvaa

Tanskassa omikronin BA.2-muunnoksen aiheuttamat tartuntojen osuus on jo puolet kaikista todetuista tartunnoista. Muunnoksen on kerrottu leviävän nopeammin kuin alkuperäinen BA.1-muunnos.
AlfaTV Uutiset kysyi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiosairauksien ylilääkäriltä Asko Järviseltä, mitä uudesta muunnoksesta tiedetään ja mikä on tilanne Suomessa.
Järvinen kertoo, ettei BA.2-muunnosta ole vielä löydetty Suomesta, mutta muunnosten sekvensoinnin eli niiden tunnistamisen viive on kaksi viikkoa.
Uutta muunnosta ei vielä tunneta kovin hyvin eikä siitä ole paljonkaan varmaa tietoa.
-Tanskalaisten mukaan BA.2-muunnos olisi tarttuvampi kuin meidän nykyinen omikron varianttimme (BA.1). Siten se voisi syrjäyttää nopeasti nykyisen omikron-variantin, Järvinen kertoo.
Järvinen kertoo, että alustavat tiedot viittaavat siihen, ettei uusi muunnos aiheuttaisi vaikeampaa tautia. Norjalaisten tietojen mukaan henkilöt, jotka ovat sairastaneet jo omikronin (BA.1) voivat silti sairastua uudelleen uuden muunnoksen aiheuttamaan infektioon.
– Jos tämä pitää paikkansa, tarkoittaisi se rokottamattomien suurempaa ja pidempään jatkuvaa riskiä sairastua.
Kolme mahdollista tilannekuvaa
Miten uuden muunnoksen tulo vaikuttaisi jo käynnissä olevaan tartunta-aaltoon?
-Kukaan ei tiedä, Järvinen toteaa.
Hän antaa kolme mahdollista tilannekuvaa siitä, mitä siinä tapauksessa voisi tapahtua, että BA.2-muunnos yleistyy myös Suomessa.
- BA.2-muunnos voi korvata nykyisen omikron BA.1-muunnoksen nopeastikin, mutta jos äskettäin omikronin sairastaneita tai kolme rokoteannosta saaneita ei siihen merkittävästi sairastu, epidemian kulku ei muutu.
- Jos tartunta tulee kolmannen rokoteannoksen saaneille tai aiemmin sairastetun BA.1 -infektion läpikäynneille, epidemia voisi kiihtyä edelleen, jolloin vajaan suojan omaavilla olisi merkittävä riski saada tartunta.
- Tilanteessa, jossa BA.2-muunnos kykenisikin aiheuttamaan vaikeaa tautia myös rokotetuille ja BA.1-infektiosairastuneille, voisi uudella muunnoksella olla myös sairaalahoitoa lisäävä vaikutus. Mikään ei viittaa tähän vaihtoehtoon.
Järvinen kertookin, että hän pitää todennäköisimpänä vaihtoehtona joko ensimmäistä tilannekuvaa tai ensimmäisen ja toisen tilannekuvan yhdistelmää.