“On ymmärrettävä, että kaikki raha kuuluu Pohjois-Korean johtajalle”

AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - LEHTIKUVA / AFP

Viikkojen suostuttelu, pelko salakuuntelusta, tummat lasit – BBC sai kun saikin haastatteluun korkea-arvoisen Pohjois-Korean salaisen palvelun agentin Kim Kuk-songin, joka vietti 30 vuotta huippupaikoilla maan vakoilukoneistossa.
Vuonna 2014 hän pakeni henkensä kaupalla Etelä-Koreaan, jonka salaisessa palveluksessa on työskennellyt siitä asti. Hänen kautensa Pohjois-Koreassa antaa kuitenkin näkymää maan nykyisen hallitsijan Kim Jong-unin alkutaipaleesta.
Kim Kuk-songin mukaan Pohjois-Korean nykyinen diktaattori on maaninen rahanahneudessaan. Rahaa voidaan tehdä huumekaupalla, myymällä aseita Lähi-Itään ja Afrikkaan.  Lisäksi Pohjois-Korean kybervakoilu voi ulottaa lonkeronsa kaikkialle maailmaan.

Kim Jong-un on Kim Kuk-songin mukaan mies,  joka haluaa todistaa olevansa “soturi”. Pohjois-Korea esimerkiksi perusti Kim Jong-unin aloitteesta vuonna 2009 uuden vakoiluviraston. Tuohon aikaan Kim Jong-unin isää hoidettiin aivohalvauksen takia ja hänen poikansa ajoi itseään sisään isompiin saappaisiin,
Uuden vakoiluviraston johtaja kertoi BBC:n haastatteleman Kim Kuk-songin mukaan, että komentoketjuun tuli käsky perustaa “terroriryhmä” tappamaan pohjoiskorealainen loikkari.
– Kim Jong-unille se oli teko korkeimman johtajan (hänen isänsä) tyydyttämiseksi, Kim sanoo.
Kim Kuk-song kertoo seikkaperäisesti, miten jo 1990-luvulla huumeiden tuotanto oli osa Pohjois-Korean taloutta. Kun BBC:n toimittaja kysyy, mihin kaikki huumebisneksen raha menee, entinen Pohjois-Korean vakoilun huipputoimija vastaa:
– On ymmärrettävä, että kaikki raha Pohjois-Koreassa kuuluu maan johtajalle. Rahoillaan hän rakentaa huviloita, ostaa autoja, ruokaa, vaatteita ja nauttii luksuksesta.

Toimitus

Toimitus