Opetushallitus ramadanista: Opetussuunnitelman perusteet eivät edellytä koulussa ruokailemista

AlfaTV Uutiset kysyi Opetushallituksesta, miten muslimien paastokuukausi ramadan näkyy suomalaisten peruskoulujen arjessa. Paasto kestää ramadan-kuukauden ajan, tänä vuonna paastokuukausi on 2.4.-1.5.2022. Sen aikana muslimin on oltava syömättä, juomatta ja tupakoimatta aamunkoiton ja pimeän tulon välinen aika.

Opetusneuvos Satu Honkalan mukaan koulu ei kehota paastoavia muslimilapsia ruokailemaan:

– Opetussuunnitelman perusteet eivät edellytä koulussa ruokailemista. Kouluruokailu on tärkeä osa koulupäivää ja lapsia kannustetaan terveellisiin ruokailutottumuksiin ruokailun yhteydessä. Ruokailu kuten muukin toiminta koulussa järjestetään jokaisen lapsen uskonnonvapautta kunnioittaen, Honkala tiivistää.

Honkala korostaa, että kouluissa huomioidaan eri katsomuksiin liittyviä tapahtumia ja juhlia esimerkiksi kertomalla niistä kaikille.

-Koulut tekevät kiinteää yhteistyötä kotien kanssa, joten ramadaniin liittyvistä mahdollisista järjestelyistä sovitaan, jotta oppilaitten kouluarki olisi mahdollisimman sujuvaa, Honkala kuvaa.

Honkala muistuttaa, että vaikka muslimioppilaiden paaston aloittamisikä vaihtelee, nuoret lapset eivät paastoa.

Yhdeksännen luokan kevään merkitystä ei tule liioitella”

Ramadan on sattunut jo monta vuotta peräkkäin keväälle. Erityisen tärkeä kevät on 9. luokan oppilaille, jotka pyrkivät peruskoulun päästötodistuksella toisen asteen koulutukseen. Vaikuttaako paastoaminen Opetushallituksen tietojen mukaan esimerkiksi oppimistuloksiin? Honkalan mukaan tiedossa ei ole tämäntapaisia havaintoja tai tutkimusta aiheesta.

-Yhdeksännen luokan kevään merkitystä ei tule liioitella – silloin ei voi kovin paljon enää paikata yli kahdeksan aiemman vuoden opintoja. Päättöarvioinnissa arvioidaan oppilaan osaamista kokonaisuudessaan, ei viimeisen kevään suorituksia, Honkala kertoo.

Toimitus

Toimitus