Oppositio hallituksen kimppuun Uniper-tappioilla: “Vuoden ruuat ja juomat kaikille suomalaisille”

Perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja liike nyt jättivät tiistaina aamupäivällä eduskunnassa välikysymyksen, joka käsittelee “energiamarkkinoiden toimintaa, sähkön hintaa ja hallituksen Fortum-politiikkaa ja omistajaohjausta”.

– Fortum on kriisissä. Saksa suunnittelee Uniperin kansallistamista. Fortum saisi ehkä muutaman sata miljoonaa jäljellä olevista osakkeistaan. Suomen tappiot tulevat huonossa mutta todennäköisessä skenaariossa olemaan 10-15 miljardin euron kokoluokkaa. Summa on jopa neljännes valtion tämän vuoden budjetista, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra perusteli puolueen alulle laittamaa välikysymystä.

– Rahasummalla paikkaisi monta kertaa sairaanhoidon ongelmat ja nostaisi hoitajien palkkoja, parantaisi koulutuksen tasoa, tekisi merkittäviä puolustushankintoja kriisiaikana ja niin edelleen.

Suomen valtio omistaa Fortumista 50,80 prosenttia.

Purran mukaan “hallituksesta on esitetty väitteitä, että valtion puoliksi omistaman yrityksen ohjaaminen ei kuuluisi omistajaohjauspolitiikkaan, tai että kaikki vastuu on edeltäjillä tai Fortumin johdolla”.

– Näin asia ei kuitenkaan ole. Haluamme tietää, miksi omistajaohjaus, totuudenmukainen viestintä ja valtionyhtiöihin liittyvä päätöksenteko ovat epäonnistuneet, ja mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä tilanteen korjaamiseksi, Purra huomautti.

– On todennäköistä, että Suomi menettää Fortumissa kertarysäyksellä rahaa nyt noin puolet siitä, mitä 90-luvun laman pankkikriisin hoitoon kului, ja nykyinen kriisi on vasta alussa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio esitti välikysymyksen tiedotustilaisuudessa arkisen laskelman Uniper-tappioiden suuruudesta.

– Uniperin tappioiden rahasummalla saisi maksettua kaikille suomalaisille vuodeksi ruoat ja juomat. On älyllistä laiskuutta, jos ei tarkkaan selvitetä, miten tähän pisteeseen tultiin ja on poliittista epärehellisyyttä, jos väitetään että kukaan ei tehnyt suuria virheitä. Oppositio vaatii hallitusta kantamaan virheistään vastuun, Tavio sanoi.

Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Peter Östman totesi välikysymyksellä haluttavan tarkempaa selkoa hallituksen energiapolitiikasta ja omistajaohjauksesta.

– Välikysymys energiapolitiikasta on paikallaan. Kansalaisilla on oikeus saada tietää, mikä Suomen energiapolitiikassa on mennyt pieleen, kun sähkön hinta on järjetön ja lisäbudjetissa puhutaan kymmenestä miljardista. Miksi omistajaohjaus ja valtionyhtiöihin liittyvä päätöksenteko ovat epäonnistuneet, Östman kyseli.

Liike nytin puheenjohtaja ja ainoa kansanedustaja Harry Harkimo ilmoitti välikysymyksen jättämisen yhteydessä vaativansa Fortumin toimitusjohtajan Markus Rauramon ja yhtiön hallituksen eroa.

– Rauramo on ollut kaikissa käänteissä keskeinen päätöksentekijä tässä Suomen taloushistorian suurimmassa sotkussa. Ja mitä tekee yhtiön hallitus? Palkitsee Rauramon tämän vuoden huhtikuussa puolen miljoonan bonuksella hyvin hoidetusta Uniper-tapauksesta. Hallitus ja toimitusjohtaja vaihtoon, Harkimo totesi.

Sen sijaan kokoomus ei lähtenyt mukaan opposition välikysymykseen. Puolue esittää hallitukselle oman epäluottamuslauseen “epäonnistuneesta politiikasta energiayhtiö Uniperin suhteen”.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mielestä välikysymys ei keskity olennaiseen, vaan nyt olisi puhuttava keinoista, jotka vaikuttavat sähkön hintaan ja jotka ovat “realistisia toteuttaa tuhoamatta eurooppalaisia energiamarkkinoita”.

– Meitä hiersi perussuomalaisten välikysymystekstissä etenkin sen EU-kriittinen linja ja ajatus yhteisen sähkömarkkinan rikkomisesta. Olisi suomalaisten harhaanjohtamista väittää, että sulkemalla rajat Suomi pärjäisi paremmin energiakriisissä. Suomi on sähkön nettotuoja ja erityisesti säätövoimassa nojaa norjalaiseen vesivoimaan, Mykkänen perustelee kokoomuksen omaa epäluottamusesitystä.

Mykkäsen mukaan “hallitus pitäisi pakottaa pelastamaan suomalaisten Fortum-omaisuudesta se, mitä vielä jäljellä on”.

– Ehdotimme perussuomalaisille, että välikysymys keskittyisi tähän akuuteimpaan asiaan eli Uniperiin. Tämä ei kuitenkaan heille sopinut. Uniperissa on kyse miljardien edestä suomalaisten kansallisvarallisuudesta – sekä valtion että yksityisten osakkeenomistajien. Hallituksen ei pidä hyväksyä sitä, että Saksa kohtelee epäreilusti suomalaista yhtiötä.

Toimitus

Toimitus