Oppositio ihmetteli hallituksen kinastelua: ”Luokatonta sekoilua”

LKS 20211118 Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen puhui eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 18. marraskuuta 2021.Kuuntelulla ministeriaitiossa pääministeri Sanna Marin (vas), valtiovarainministeri Annika Saarikko, sisäministeri Maria Ohisalo, opetusministeri Li Andersson sekä oikeusministeri Anna-Maja Henriksson. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtaman hallituksen keskiviikkona tekemän eripuraisen niin sanotun taksonomialinjauksen puiminen jatkui torstaina eduskunnan kyselytunnilla.

EU-ministerivaliokunta päätti eilen, että Suomi vastustaa unionin uutta säännöstä, jolla säädellään EU-maiden metsätalouden kestävän rahoituksen kriteereitä.

Ministerivaliokunnan päätös oli erimielinen, sillä vihreät ja vasemmistoliitto jättivät asiasta eriävän mielipiteensä.

Hallituksen taksonomiakiistelyn nostivat esiin opposition riveistä niin perussuomalaiset kuin kokoomus. Keskustelun aloittanut Kike Elomaa (ps) moitti Suomen linjan suhtautumisessa EU:n kestävän metsätalouden kriteereihin olevan ”vähintäänkin epäselvä”.

– Edustaja Elomaa varmasti tarkoittaa tätä taksonomiapäätöstä, joka on kriteeristö rahoittajille. Se on kriteeristö, jolla halutaan osoittaa, mitkä ovat sellaisia hankkeita, jotka tukevat vihreää siirtymää. Kenenkäänhän ei ole mitenkään pakko hyödyntää tätä taksonomiaa, vaan se on aivan vapaaehtoinen keino, torstaina viimeistä kokonaista päivää ympäristö- ja ilmastoministerinä toiminut Krista Mikkonen (vihr) vastasi.

Vihreät kierrättää ministereitään perjantaina puolueen puheenjohtajan, sisäministeri Maria Ohisalon jäädessä äitiysvapaalle.

 

”EU-vaikuttaminen rempallaan”

 

Kokoomuksen Janne Sankelo puolestaan haukkui suoraan hallituksen valmistautumisen Suomen taksonomialinjauksen tekemiseen, minkä hän katsoi heikentäneen Suomen vaikutusmahdollisuuksia asian valmistelussa Brysselissä.

– Hallituksen vaikuttaminen EU-taksonomiassa on ollut luokatonta. Te sekoilette. Te, ministerit, ette ole kyenneet muodostamaan asiaan ajoissa kantaa ja vaikuttamaan EU-pöydissä, kun siihen olisi ollut mahdollisuus. Nyt hallitus ilmoitti päässeensä kannastaan sopuun, mutta mitä ihmettä: kaksi viidestä hallituspuolueesta on ilmoittanut äänestävänsä kantaa vastaan täällä eduskunnassa. Kysyisinkin pääministeriltä: Miten Suomen EU-vaikuttaminen voi olla näin rempallaan? Sankelo ryöpytti.

Pääministeri Marin vakuutti, että Suomi on oman kannanmuodostuksensa venymisestä huolimatta päässyt vaikuttamaan EU:n taksonomiasäännöstön sisältöön.

– Me olemme monessa kohtaa tuoneet esiin meidän kansallisia näkökulmiamme, ja kyllä myös tuo taksonomiaesitys on muuttunut. Nyt on kyse siitä, onko se muuttunut riittävästi, ja tästä hallitus on keskustellut, miten toimimme edessä olevassa äänestyksessä. Se (taksonomiaesitys) on monilta osin parantunut, mutta onko se riittävän hyvä? Me olemme todenneet, että esimerkiksi metsiin liittyvien kriteereiden osalta tuo esitys ei ole riittävän hyvä, Marin sanoi perusteluna Suomen aikomukselle äänestää EU:n taksonomiaesitystä vastaan.

 

”Ilmastofanatismia”

 

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra syytti hallitusta ”ilmastofanatismista”, vaikka Suomi aikookin EU:n uutta metsäsääntelyä vastustaa.

– On todella käsittämätöntä, että hallitus ei kyennyt tähän EU:n metsäasiaan rakentamaan yksimielistä vastustavaa kantaa. Hallituksessa on puolueita, jotka ovat täysin sokean ilmastofanatismin kourissa. Valitettavasti ainoastaan heitä ei voi syyttää. Teidän hallitusohjelmanne alkaa sanalla ”ilmastonmuutos”, teidän budjettineuvottelunne ovat ”ilmastoneuvotteluita”, ja te olette kaikki sitoutuneet sellaisiin ilmastotoimiin, jotka paitsi kurjistavat tavallista suomalaista kansalaista myös ovat vakava isku kilpailukyvyllemme ja esimerkiksi metsäteollisuuden toimintaedellytyksille. Te olette maailman kunnianhimoisimman ilmastokurjistamisen hallitus, Purra kritisoi.

Pääministeri Marin totesi useamman kerran, että vasemmistoliiton ja vihreiden eriävästä mielipiteestä huolimatta hallitus on nyt päättänyt yhteisen kantansa, jonka Suomi vie EU:n äänestykseen, jos eduskunnan suuri valiokunta sen omassa äänestyksessään ensi viikon perjantaina lopullisesti hyväksyy.

– Oleellistahan on se, millä tavalla Suomi tuossa (EU:n) äänestyksessä toimii. Ja me olemme hallituksena muodostaneet kantamme, että me äänestämme tuota taksonomiaesitystä vastaan. Me olemme tämän kannan toimittaneet eduskunnalle, ja eduskunta oman kantansa, Suomen kannan, tästä muodostaa ja sen mukaisesti me toimimme.

EU:n metsäsääntely ja taksonomia puhututti torstaina kansanedustajia 45 minuutin ja 51 puheenvuoron verran.

Keskustelu muuttui useita kertoja sen verran yleiseksi hälinäksi, että puhemies Anu Vehviläinen (kesk) joutui ojentamaan kansanedustajia.

– Haluan todella vakavasti sanoa, että tämä on kyselytunti, jossa pyrin antamaan mahdollisimman paljon oppositiolle puheenvuoroja, mutta nämä ovat hallitukselle tehtäviä kysymyksiä, ja sen takia toivon, että täällä ei halveksivasti naureta, jos pääministeri vastaa täällä, Vehviläinen ojensi edustajia.

EU:n oma taksonomiaäänestys on 8. joulukuuta.

Toimitus

Toimitus