Orpo kritisoi veronkevennysten sitomista palkankorotuksiin: ”Tuulahdus menneestä tupo-maailmasta”

Valtiovarainministeriö julkisti perjantaina koko ensi vuoden budjettiehdotuksensa, jonka loppusumma on 79,5 miljardia euroa. Vuoden 2023 budjetti on 6,3 miljardia euroa alijäämäinen, mikä nostaa Suomen valtionvelan ensi vuoden aikana 144 miljardiin euroon.

Tämän hetken puoluekannatuskyselyiden suurimman puolueen, opposition kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo moittiikin budjettiehdotusta velkaantumisen jatkumisesta.

– Ei tullut yllätyksiä ja se on pettymys. Suomen talouden taivaalle muodostuu tällä hetkellä hyvin mustia pilviä ja nyt jos joskus, hallituksella olisi ollut viimeinen mahdollisuus vahvistaa meidän taloutemme perusteita, saada velkaantumista kuriin, tehdä kestävää kasvua lisääviä uusia toimia, mutta ne kaikki jäivät tekemättä. Eli sama meno jatkuu: velkaa otetaan ja uudistuksiin ei pystytä, Orpo toteaa AlfaTV Uutisille.

Kokoomus on tunnetusti ollut ansiotuloverotuksen keventämisen kannattaja, mutta valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) on sitonut ensi vuoden budjettiehdotuksessa mahdolliset veronkevennykset syksyn maltillisiin palkkaratkaisuihin: jos palkankorotukset eivät nouse liian korkeiksi, hallitus voi pohtia veronkevennyksiä myöhemmin.

– Minusta on vähän tuulahdus menneestä tupo-maailmasta, että se (veronkevennys) sidotaan palkkaratkaisuihin. Kyllä siellä työmarkkinapöydässä työnantajat ja työntekijät osaavat laskea, Orpo sanoo.

Tupolla eli tulopoliittisella kokonaisratkaisulla tarkoitettiin tilannetta, jossa työmarkkinakeskusjärjestöt ja hallitus pääsivät yhdessä sopuun työmarkkinaratkaisuista.

Orpon mielestä päätökset esimerkiksi ansiotuloverotuksen keventämisestä pitäisi tehdä nyt eikä jäädä odottelemaan palkkakierroksia.

– Veronkevennyksistä päättäminen nyt olisi järkevää, sillä se osuisi vuoden alkuun ja siihen aikaan taloutemme ennustetaan hiipuvan jopa taantumaan. Se (veronkevennys) osuisi suhdannepoliittisesti oikein ja lisäisi kotien ostovoimaa tilanteessa, jossa kaikki kulut kasvavat. Eli päätös pitäisi tehdä nyt.

Orpo ei täysin teilaa Saarikon esittämää, joulukuussa maksettavaa yhtä ylimääräistä lapsilisää kaikille lapsiperheille, mutta hän pitää sitä vaikutukseltaan vähäisenä.

– Se on tällainen joululahjaraha lapsiperheelle. Jos yksittäisiä keinoja haetaan, tämäntyyppisiä voidaan pitää pöydällä, mutta se lämmittää vain hetken.

Tommi Parkkonen

Tommi Parkkonen