Orpo puolustusvaliokunnan oma-aloitteisesta Nato-kannasta: “Velvollisuus sanoa ääneen”

Suomi otti tiistaina ison askeleen kohden Nato-hakemuksen jättämistä, sillä eduskunnan puolustusvaliokunta päätyi tiistaina julkistamassaan lausunnossa kannattamaan Suomen Nato-jäsenyyttä toteamalla sen olevan Suomen turvallisuuden kannalta paras ratkaisu.
– Kävimme hyvin huolella läpi sen turvallisuustilanteen, missä Suomi ja Eurooppa tällä hetkellä ovat. Sen jälkeen kävimme läpi eri vaihtoehdot miten voimme huolehtia Suomen turvallisuudesta, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Petteri Orpo (kok) sanoo AlfaTV uutisille.
– Vaihtoehtoja oli käytännössä kolme: joko jatkaa niinkuin tähänkin asti tai vahvistaa kahdenvälistä ja monenvälistä yhteistyötä tai sitten Nato-jäsenyys. Ja kun sen analyysin teimme, niin se ainoa, joka takaa meille riittävän turvan aggressiivisesti käyttäytyvää ja arvaamatonta Venäjää kohtaan on Nato-jäsenyys.
Puolustusvaliokunnan lausunto liittyy ulkoasianvaliokunnassa tekeillä olevaan mietintöön turvallisuuspoliittisesta selonteosta. Selonteossa ei suoraan otettu kantaa Nato-jäsenyyden puolesta tai vastaan eikä valiokunniltakaan sellaista lausunnoissa pyydetty, mutta puolustusvaliokunta päätyi ottamaan kantaa oma-aloitteisesti.
– Koska laajassa selonteossa käsitellään Suomen turvallisuusympäristöä ja sen muutosta sekä siihen liittyviä tekijöitä, ja me olemme puolustusvaliokunta. Kun tätä kokonaisuutta käydään läpi, meidän tehtävämme on arvioida millä tavalla Suomen ja suomalaisten turvallisuus parhaalla mahdollisella tavalla taataan. Siksi me koemme velvollisuudeksemme sanoa, että nykymalli ei toimi, kahdenvälisen ja moninkeskeisen yhteistyön syventäminen ei ole riittävä takuu ja silloin jäsenyys Natossa on paras, Orpo perustelee.
– Koemme velvollisuudeksemme sanoa sen ääneen.
Lausunnossa korostetaan, että “Suomen Nato-jäsenyys on puhtaan puolustuksellinen ratkaisu, eikä ole suunnattu ketään vastaan”. Käytännössä kaikki lausunnon perustelut liittyvät Venäjään ja sen aiheuttamaan.
– Tämä on puolustusratkaisu, Suomi ja Nato eivät ole hyökkäämässä yhtään mihinkään eivätkä ole uhka kenellekään. Teemme Suomen puolustuksen ja turvallisuuden kannalta parhaan mahdollisen ratkaisun