Osa siirtolaisista palaa kotiinsa, muut yrittävät yhä rajan yli

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka on ilmaissut maansa halun neuvotella Euroopan unionin kanssa Puolan rajan siirtolaiskriisistä. Lukašenka keskusteli asiasta Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa puhelimessa.
Lukašenka ja Merkel pääsivät yhteisymmärrykseen siitä, että siirtolaiskriisi tulee hoitaa vuoropuheluna Valko-Venäjän ja Euroopan unionin edustajien kesken.
Merkelin edustaja Steffen Seibertin mukaan Merkel oli puhelin aikana painottanut humanitäärisen avun tärkeyttä ja YK:n ja EU:n järjestämiä laitoksia, joista siirtolaiset voisivat saada apua ja paluun kotimaahansa.
Maailman suurimpien talouksien eli G7-maiden ulkoministerit julkistivat yhteisen julkilausuman, jossa Valko-Venäjää vaaditaan lopettamaan siirtolaiskriisi välittömästi.
Asiasta kirjoittaa Deutsche Welle.
Ulkopoliittisen instituutin poliittisen retoriikan asiantuntija Jussi Lassila arvioi aiemmin AlfaTV Uutisille Valko-Venäjän päämäärän olevan pääsy neuvottelupöytään Euroopan unionin kanssa. Lassila pohti silloin, että Euroopan unioni tahtoo säilyttää kasvonsa eikä ole valmis myönnytyksiin.
Jännite rajalla on korkea
Puola on käyttänyt vesitykkejä ja kyynelkaasua siirtolaisia vastaan. Siirtolaisten kerrotaan heittäneen muun muassa kiviä Puolan rajavartioita kohti.
Sittemmin tilanne on rauhoittunut ja siirtolaisleiri Kuznican raja-aseman lähellä on hiljakseen tyhjenemässä.
Puolan varasisäministerin Maciej Wasikin mukaan Valko-Venäjän viranomaiset kyyditsevät siirtolaisia busseilla pois raja-alueelta. Valko-Venäjän valtion tietotoimiston Beltan mukaan siirtolaiset siirretään lämmitettyihin logistiikkatiloihin.
Toisten raporttien mukaan Puolan rajavartijat ovat joutuneet estämään useita rajanylitysyrityksiä ja pidättäneet sata siirtolaista.
Puola syyttää Valko-Venäjän erikoisjoukkoja maiden välisen aidan vahingoittamisesta.
-Valkovenäläiset pakottivat siirtolaiset heittämään kiviä puolalaisia sotilaita kohden tarkoituksena saada puolalaisten huomio muualle. Rajanylitysyritys tapahtui usean sadan metrin päässä, Puolan puolustusministeriöstä kerrotaan.
Deutsche Wellen toimittaja Barbara Wesel raportoi alueelta:
-Viisisataa siirtolaista yritti murtautua rajan yli. He yrittivät sitä todella suurena ryhmänä, jotta edes osa pääsisi läpi. Emme tiedä, kuinka moni pääsi ja se osoittaa, ettei tilanne ole vielä kokonaan ohi. Metsissä on vielä satoja siirtolaisia, jotka yrittävät päästä Euroopan unioniin.
Ensimmäiset irakilaiset palaavat kotimaahansa
Irakin on tarkoitus aloittaa siirtolaisten vapaaehtoinen palauttaminen takaisin Irakiin tänään torstaina. Puolan raja-alueen siirtolaisista useimmat ovat kotoisin Irakin Kurdistanista.
Irakin hallinto on pyytänyt kansalaisiaan palaamaan kotiin, koska Euroopan unioni on nyt suljettu.
Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontex tekee yhteistyötä Puolan ja Irakin viranomaisten kanssa. Tilauslennot lähtevät Puolasta.