Osmo Soininvaaraa oikaistiin: Vuokrat ovat laskeneet – paitsi ARA:ssa

Rahoitusvaateet ja rahoitusriskit ovat kasvussa vuokramarkkinoilla, kirjoittaa toimitusjohtaja Ari Pauna Suomen Hypoteekki-yhdistyksestä Twitterissä.

Suomen Hypoteekki-yhdistys on asuntolainoitukseen erikoistunut luottolaitos.

Paunan kommentti liittyi entisen peruspalveluministeri Osmo Soininvaaran huomioon, että Helsingissä vapaiden vuokra-asuntojen määrä on kasvanut selvästi. Soininvaara vaatii vuokranantajia tunnustamaan tosiasiat ja alentamaan vuokria.

Soininvaaran kommenttiin tarttui myös Hypoteekki-yhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus. Hän kertoo, että markkinaehtoiset vuokrat ovat jo laskeneet. Virheellinen tieto siitä, ettei näin olisi, pohjaa tilastokeskuksen vuokratilaston puutteellisuuteen, Brotherus kommentoi.

Brotherus nostaa kuitenkin kaksi poikkeusta laskevien vuokrien kehitykseen. Hänen mukaansa ARA-vuokrat eivät laske vaan seuraavat kustannuksia hitaasti ylöspäin. Virtaa vastaan uivat myös institutionaaliset sijoittajat. Niillä on rakenteellisia syitä suosia korkeampia vuokria käyttöasteen sijaan ja siksi nekään eivät laske vuokria.

Pauna nostaakin esiin pankkien vaateet ja niihin kohdistuvat riskit vuokramarkkinoilla. Pauna katsoo, että pankkien olisi hyvä avata taseitaan tältä osin.

Toimitus

Toimitus