Pääministeri tyytymätön Kurvisen toimintaan: “Käymme tämän läpi”

Pääministeri Sanna Marin (vas) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä . 2021. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Pääministeri Marin kulttuuriministeri Kurvisen toiminnasta leikkauskohussa: ”Käydään läpi keskustan kanssa”
Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoo, että tällä viikolla kohuttuja kulttuurialan rahoitusleikkauksia käsitellään hallituksen sisällä huomenna perjantaina.
– Olemme viime viikolla valtiovarainministeri (Annika) Saarikon (kesk) kanssa sopineet siitä, että tämä Veikkauksen kokonaisuus katsotaan vielä hallitusviisikon kesken, Marin totesi toimittajille eduskunnassa torstaina iltapäivällä.
Viisikon muodostavat kaikkien hallituspuolueiden puheenjohtajat, tosin Maria Ohisalon vanhempainvapaan ajan vihreitä tulee viisikossa edustamaan ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari.
Marin oli tviitannut aikaisemmin aamulla, että SDP haluaa perua tiistaina julkistetut kulttuurileikkaukset. AlfaTV Uutiset kysyi Marinilta, että onko kyse vain puolueen halusta vai tullaanko 18 miljoonan euron kulttuurileikkaukset todella perumaan.
– Meillä on huomenna neuvottelut siitä, millä tavalla niin kulttuurin kuin muiden (rahapelitoiminnan) edunsaajien rahoitukseen voidaan tehdä korjauksia, Marin muotoili.
– Meidän lähtökohtamme on se, että kulttuurialan leikkaukset perutaan. Ala on kärsinyt erittäin paljon koronan aikana ja tämä tilanne on kohtuuton. Sen lisäksi tulemme katsomaan muiden edunsaajien tilannetta.
Oppositiosta ja myös hallituskumppani keskustan suunnasta on moitittu pääministeriä ja koko hallitusta poukkoilusta, kun jo tehtyjä päätöksiä esimerkiksi rahoitusleikkauksista lähdetään muuttamaan jälkikäteen.
– On täysin tavanomaista, että täydentävässä talousarvioesityksessä voidaan tehdä korjauksia budjettiin ja näin me tulemme nyt tekemään, Marin vastasi arvostelijoille.
– Mielestäni on viisautta, että kun saadaan lisää tietoa, niin päätöksiä voidaan myös tarvittaessa muuttaa.
Marin myönsi, että tilanne on vaikea Veikkauksen tuottojen alenemisen vuoksi.
– Kokonaisuus on iso ja haastava, se tulee aiheuttamaan eri edunsaajille erittäin vaikean tilanteen.
Pääministerin mukaan hallitus ei kuitenkaan ole avaamassa menokehystä, vaan esimerkiksi kulttuurileikkausten perumisen vaatimat rahat tullaan etsimään nykyisen kehyksen sisältä.
”Olen erittäin pahoillani”
Vaikka pääministeri ja valtiovarainministeri Saarikko sopivat jo viime viikolla käyvänsä kulttuurialan leikkauksia läpi tällä viikolla, ja Marin pyysi tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvista (kesk) perumaan leikkauksia koskevan tiedotustilaisuuden, Kurvinen piti kuitenkin oman infonsa tiistaina.
Kutsu tilaisuuteen oli lähtenyt perjantaina ja Marin pyysi sen perumista tiistaina.
– Ministeri Kurvisella on ollut tiedossa – että tämä prosessi on viisikossa käynnissä – siinä vaiheessa kun hän on kutsunut alan toimijat viime perjantaina koolle. Eli siinä vaiheessa hänellä on ollut jo tieto, että viisikko tulee vielä arvioimaan tätä rahoitustasoa ja että ratkaisua etsimään. Siitä huolimatta hän on kutsunut alan toimijat koolle kuulemaan leikkauslistasta, Marin kommentoi ministeri Kurvisen toimintaa.
– Itse olen lähtenyt siitä, että kun tämä asia on joka tapauksessa viisikossa ratkottavana, niin minkälaisen viestin se (tiedotustilaisuus) lähettää kulttuurikentälle ja -alalle. Olisin toivonut, että tällä viikolla me emme olisi järkyttäneet alaa ja alan toimijoita, koska olemme tilanne olleet joka tapauksessa ratkaisemassa. On erittäin valitettavaa, että tämä kulunut viikko on varmasti heikentänyt luottamusta hallitukseen kulttuuriväen keskuudessa. Tämä kulunut viikko on ollut hyvin hankala ja vaikea, ja olen erittäin pahoillani kulttuurikentän puolesta, että he ovat joutuneet tämänkaltaisen tilanteen keskelle.
Marin sanoi keskustelleensa Kurvisen tiedotustilaisuudesta syntyneestä tilanteesta niin Kurvisen kuin keskustan puheenjohtajan, viisikon jäsenen Saarikon kanssa.
– Tietenkin me käymme keskustelua, ja olen tänäänkin keskustellut ministeri Saarikon kanssa tästä tilanteesta. Kyllä tämä on varmasti sellainen kysymys, mitä me tulemme käymään keskustan ja ministeri Kurvisen kanssa läpi.
Onko ministeri Kurvisella pääministerin luottamus tämän jälkeen?
– Itse lähden siitä, että asiat ratkaistaan asioina, ja kun tällaisia tilanteita tulee, ne käydään asiapohjaisesti läpi. Ja tietysti jokainen puolue vastaa oman ministerinsä toiminnasta, Marin vastasi AlfaTV Uutisten kysymykseen.
Hallituskumppani keskustassa on puolestaan moitittu Marinia siitä, että tämä olisi vetänyt julkisen paineen alla maton vastuuministeri Kurvisen alta ottaessaan kulttuurileikkaukset uudelleen tarkasteluun.
– Kyse ei tässä tilanteessa ole julkisesta paineesta, koska olemme jo viime viikolla sopineet, että prosessi on auki. Tämän viikon tilanne ja julkinen paine on syntynyt sen jälkeen.
– Tämän viikon keskustelu on ollut erittäin vahingollinen ja valitettava, ja se on aiheuttanut aivan tarpeetonta huolta, tuohtumusta ja suuttumusta kulttuurikentässä – ja hyvin ymmärrettävästi. Olen pahoillani siitä kulttuurialan puolesta.
TOMMI PARKKONEN

Toimitus

Toimitus