Paavi: Putin oli kertonut Orbanille, että sota loppuu 9. toukokuuta

Paavi Franciscus kertoo italialaisen Corriere della Seran haastattelussa, että Unkarin pääministeri Victor Orban oli kertonut hänelle tapaamisessa huhtikuun lopulla Putinin kertoneen sodan Ukrainassa loppuvan voitonpäivänä eli 9. toukokuuta. 

-Orban kertoi minulle kun tapasimme, että venäläisillä on suunnitelma minkä mukaan kaikki on ohi toukokuun yhdeksäntenä. Tämä selittäisi kiireen ja miksi sota on eskaloitunut viime päivinä. Kyse ei ole vain Donbassista, kyse on Odessasta, viedä Ukrainan satamat Mustalta mereltä. 

-Halua rauhaan ei ole riittävästi. Olen pessimistinen, mutta meidän tulee tehdä kaikki voitavamme sodan pysäyttämiseksi. 

Paavi toisti aikaisemman lupauksensa, jonka mukaan hän on halukas matkustamaan Moskovaan tapaamaan Putinia. Hän myös vertasi sotaa Ukrainassa Ruandan kansanmurhaan. 

-Emme ole saaneet vielä vastausta ja vaadimme sellaista, vaikka pelkäänkin, että Putin ei voi eikä halua tavata juuri nyt. Mutta kun on näin paljon raakuutta – miten sitä voisi olla lopettamatta? Kaksikymmentäviisi vuotta sitten meillä oli samanlainen tilanne Ruandassa. 

Paavi ei aio matkustaa Kiovaan juuri nyt, vaan lähettää sinne edustajansa. 

-Ensin minun täytyy tavata Putin. Jos Putin vain avaa oven. 

Toimitus

Toimitus