Paavi tuomitsee Venäjän armeijan teot, ylistää ukrainalaisia

Venäjän armeijan joukot ovat raakoja, julmia ja raivokkaita, paavi Franciscus sanoi Civilta Cattolica -lehdessä. Paavi ylisti sen sijaan ukrainalaisia rohkeiksi ihmisiksi, jotka taistelevat olemassaolonsa puolesta. Asiasta kirjoittaa Reuters.

Paavi kävi keskustelun lehden kanssa jo viime kuussa, mutta se julkaistiin vasta eilen.

Hän sanoi haastattelussa myös, ettei tilanne ole mustavalkoinen ja sota on ehkä osin provosoitu.

Paavi tuomitsi Venäjän joukkojen julmuuden, mutta sanoi myös, ettei oikeita ongelmia pidä unohtaa, jos ne tahdotaan ratkaista. Paavi mainitsi myös, että aseteollisuus on yksi tekijä, joka luo kannusteita sodalle.

-On myös totta, että venäläiset ajattelivat, että se olisi ohi viikossa. Mutta he laskivat väärin. He kohtasivat rohkeita ihmisiä, kansan, joka taistelee olemassaolonsa puolesta ja jolla on taistelujen historia, paavi Franciscus sanoi.

-Tämä liikuttaa meitä. Tällaisen sankaruuden näkeminen. Haluaisin todella painottaa tätä yksityiskohtaa, Ukrainan kansan sankaruutta. Silmiemme edessä on tilanne maailman sodasta, maailmanlaajuinen kiinnostus, aseiden myynti ja geopoliittinen omiminen, joka tekee sankarillisesta kansasta marttyyrin.

Paavi Franciscus sanoi, että useita kuukausia ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, hän tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin, joka ilmaisi huolensa siitä, että Nato haukkuu jo Venäjän porteilla tavalla, joka voi johtaa sotaan.

Omien sanojensa mukaan paavi Franciscus sanoi:

-Emme ehkä näe koko draamaa, joka vaikuttaa tämän sodan takana. Se oli ehkä jotenkin joko provosoitu tai sitä ei estetty.

Paavi kuitenkin korosti, että olisi yksioikoista sanoa, että hän tuon lausahduksen takia olisi Putinin puolella. Paavi on kritisoinut erityisesti Venäjän väitteitä ukrainalaisista fasisteista.

Paavi tapaa Venäjän kirkon johtajan

Paavi Franciscus sanoi, että hän toivoo tapaavansa Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkan Kirillin syyskuussa Kazakstanissa. Kirill on puolustanut Venäjän linjaa, mikä on herättänyt ärtymystä ja huolta lännessä.

Paavi Franciscus sanoi viime kuussa, ettei Kirillin pidä ryhtyä Putinin alttaripojaksi. Maaliskuussa paavi kertoi myös puhuneensa asiasta Kirillin kanssa.

-Veli, me emme ole valtion pappeja, olemme ihmisten paimenia, paavi Franciscus kertoi sanoneensa Kirillille.

Toimitus

Toimitus