Päivi Lipponen: Opettajien jaksaminen kovilla korona-aikaan

Historian ja yhteiskuntaopin opettaja, filosofian tohtori Päivi Lipposen mukaan opettajakunta on joutunut korona-aikana koville digitalisaation ja muiden uudistushankkeiden kanssa.

Koulujen digitalisaatio on Lipposen mukaan sinänsä hyvä asia, mutta nopea muutos on myös uuvuttanut.

– Koulujen piti suurin piirtein muutamassa tunnissa tehdä se digiloikka, Lipponen kuvaili kevään 2020 tilannetta, kun koronapandemian vuoksi yhtäkkiä siirryttiin etäopetukseen.

Myös SDP:n kansanedustajana toiminut Lipponen otti asiaan kantaa ollessaan vieraana AlfaTV:n Sanna Ukkola Live -ohjelmassa maanantai-iltana.

Lipponen viittasi haastattelussa myös Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n viimeisimpään kyselyyn. Kyselyyn vastanneista opettajista yli puolet on kertonut harkinneensa alanvaihtoa.

Opettajat yksin

Lipponen arvioi, että opettajia on jätetty liikaa yksin uudistusten kanssa:

– Digitalisaatiossa aika paljon joutuu yksin pärjäämään ja vetämään sitä ryhmää netissä ja tuottamaan oppimateriaalit uudestaan ja uudessa muodossa, ja se on varmasti kuormittanut, Lipponen sanoi.

Samaan aikaan ajettiin läpi muitakin isoja uudistuksia, kuten lukion opetussuunnitelmien perusteiden uudistamishanke.

Lipposen mukaan yhteiskunnan digitalisaatiokehityksen myötä pitäisi myös miettiä uudelleen koulujen pedagogiikkaa, eikä vain keskittyä laitteisiin.

Myös resurssien löytäminen opettajien riittävään täydennyskoulutukseen olisi Lipposen mukaan nyt tärkeää.

Lipponen PISA-tuloksista: “Meillä on maailman paras koulu entisen maailman tarpeisiin”

Kysyttäessä Suomen koulujen laskeneista PISA-tuloksista Lipponen kertoi olevansa asiasta huolissaan, mutta samaan aikaan hän miettii sitä, missä määrin PISA-mittaukset todella mittaavat tulevaisuuden kannalta relevantteja taitoja.

Lipponen kysyykin, onko meillä kenties “maailman paras koulu entisen maailman tarpeisiin”.

Suomi oli oppilaiden osaamistasoa kansainvälisesti mittaavien PISA-tutkimusten mukaan maailman paras maa lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä vielä huippuvuonna 2003.

– Se oli sitä Lipposen hallituksen aikaa, Lipponen totesi.

Lipponen arvioi, että ainakin koulutuksen säästötoimet ovat yhtenä tekijänä vaikuttaneet tulosten laskuun.

Katso Sanna Ukkola Liven illan koko jakso Permanto.fi -palvelussa.

Toimitus

Toimitus