Päivi Räsänen: Taistelua sanan- ja uskonnovapauden puolesta on tärkeää jatkaa

Tänään julkaistu toimittaja ja tietokirjailija Danielle Miettisen kirja Päivi Räsänen – Valtakunnansyytetty seuraa kansanedustaja Päivi Räsäsen elämää vuoden 2019 Pride-tapahtumasta tämän vuoden kevääseen. Silloinhan Helsingin Käräjäoikeus ratkaisi, onko Räsänen syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Uudessa teoksessa kurkistetaan tapahtumiin ja niiden taustoihin kolmen vuoden ajalta. AlfaTV Uutiset tapasi Päivi Räsäsen kirjan julkistustilaisuudessa.
Kirjan perusteella oikeudenkäynnit ja kuulustelut ovat olleet paljon massiivisempia kuin julkisuuden perusteella voisi kuvitella. Sivullisesta kuulustelut tuntuvat samanlaisilta kuin jonkun murhamiehen kohdalla, kaikki kivet käännetään.
-Kyllä se oli itsellenikin yllätys, kertoo Räsänen.
-Muutama vuosi aikaisemmin olin poliisista vastaava ministeri, sisäministeri – ja sitten kun istuin siellä poliisin kuulustelukopissa yhteensä yli kolmetoista tuntia ja Raamattua, sen jakeita ja lauseita käytiin läpi, käytiin läpi Roomalaiskirjeen selitystä, niin tuntui siltä, että voiko tämä olla totta. Että tämä tapahtuu Suomessa, jossa on perinteisesti sananvapautta ja uskonnonvapautta kunnioitettu. Ja sitten se, että kuulustelu oli aika lailla sellaista ristikuulustelua, jossa ikäänkuin yritettiin saada sanoista kiinni. Kyllä se kuulustelutilanne oli yllätys, kun luulin, että se on jonkinlainen muodollisuus, mutta kyllä se ihan tosissaan otettiin.
Räsänen hymyilee julkisuudessa paljon, mutta kirjan luettua tulee mieleen että lainsäätäjälle on ollut vaikeaa joutua tällaiseen ruljanssiin rikoksesta epäiltynä ja syytettynä myös ihan henkilökohtaisella tasolla.
-Tämä on vienyt tosi paljon aikaa. Työ eduskunnassa on muutenkin kiireistä – siellä on aika paljon tekemistä – niin ehkä se ajankäyttö on ollut suurin ongelma, tämä on lisännyt todella paljon työtä.
-Mutta se, mikä on ollut raskainta on väärät syytökset. Jotka siis käräjäoikeuskin totesi vääräksi. Syyttäjähän nosti tämän prosessin aikana sellaisia syytteitä, että olisin sanonut esimerkiksi sellaista, että homoseksuaalit ovat alempiarvoisia tai he ovat geneettisesti rappeutuneita tai heitä ei ole luotu samalla tavalla kuin muita ihmisiä. Mitään tällaista en ole sanonut. Ja näitä väitteitä vastaan, kun ne ovat tulleet valtakunnansyyttäjän suusta, on ollut tosi vaikea puolustautua.
-Toisaalta olen koko prosessin ajan ollut kiitollinen siitä, että olen sanut olla puolustamassa sanan- ja uskonnonvapautta. Olen kokenut sen kunniatehtävänä ja tietynlaisena kutsumuksena. Ajattelen, että tämä aika on sellainen, että tarvitaan etujoukoissa kävijä, joka on puolustamassa näitä vapauksia, jotka ovat tältä osin uhattuina.
Oikeusprosessi on kaikkien etu
Kirjaa lukiessa voi tulla mieleen, että sinut on väärinymmärretty tahallaan.
-En halua spekuloida kenenkään motiiveilla. Valtakunnansyyttäjä tekee työtään, haluan kunnioittaa häntä hänen virassaan. Olen ymmärtänyt, että on haettu jonkinlaista ennakkotapausta millä tavalla näitä erilaisia perusoikeuksien tulkintoja punnitaan keskenään. Valtakunnansyyttäjä sanoi kaksi vuotta sitten, että on Päivi Räsäsen etu, että hänen kirjoituksensa tutkitaan minuutti minuutilta ja sana sanalta. Ehkä se on minun etuni ja meidän kaikkien yhteinen etu, että tämä prosessi käydään läpi huolellisesti.
-Itse toivon, että lopputulos olisi se, että tästä tulisi voitto, eikä itsesensuurin noidankehää, hiljennysvaikutusta. Sen takia haluan rohkaista kaikkia käyttämään sananvapautta ja käyttämään uskonnonvapautta, koska mitä vähemmän niitä käytetään, mitä enemmän vaietaan vaikeista kysymyksistä, niin sitä ahtaammaksi sananvapauden tila käy. Siksi koen, että taistelua on tärkeää jatkaa.
Itse asia ei kohdaltasi ole ohi vielä. Mitä odotat jatkolta?
-Hovioikeuden prosessi on vasta alkamassa. Valtakunnansyyttäjä valitti käräjäoikeuden vapauttavasta päätöksestä hovioikeuteen ja hovioikeus hyväksyi valituksen. Nyt kesän aikana olen asianajajani kanssa lähettänyt perusteellisen vastauksen hovioikeuteen näistä valtakunnansyyttäjän syytöksistä. Niinpä todennäköisesti syksyllä on taas julkiset käräjät.