Palkkoja maksetaan enemmän, kauppa ja rakentaminen kannattaa

Koko talouden palkkasumma oli loka-joulukuussa 5,2 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Palkkasumma kasvoi kaikilla päätoimialoilla, Tilastokeskus tiedottaa.

Suurin palkkasumman kasvu oli muilla toimialoilla, jossa kasvua oli 7,9 prosenttia. Myös yksityisessä koulutuksessa ja yksityisen terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluiden toimialalla kasvu oli yli viisi prosenttia.

Maltillisemmin palkkasumma kohosi kaupan (4,1 %), rahoitustoiminnan (4,2 %), teollisuuden (4,3 %) ja rakentamisen (4,4 %) toimialoilla.

Palkkasumman kasvu oli yksityisellä sektorilla selkeästi nopeampaa kuin julkisella sektorilla. Koko yksityisellä sektorilla palkkasumma kasvoi kuusi prosenttia loka-joulukuun aikana edelliseen vuoteen verrattuna, kun se kasvoi 3,2 prosenttia.

Palkkasumma on työntekijöille maksettujen bruttopalkkojen summa ilman optioita. Palkkasummaan vaikuttavat työllisyydessä ja palkansaajien ansiotasossa tapahtuvat muutokset.

Sekä kaupan että rakentamisen liikevaihto kasvoi reippaasti

Kaupan työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi joulukuussa 11,6 prosenttia vuoden takaiseen.  Koko kaupan työpäiväkorjattu myynnin määrä, josta hintojen muutoksen vaikutus on poistettu, kasvoi 0,8 prosenttia. Kaupan toimialoista liikevaihdon kasvu oli voimakkainta tukkukaupassa.

Kaupan liikevaihto kasvoi kaikilla toimialoilla. Esimerkiksi päivittäistavarakaupan liikevaihto kasvoi 0,4 prosenttia vuodentakaisesta myynnin määrän kuitenkin laskiessa 3,1 prosenttia vastaavana ajanjaksona. Autokaupan liikevaihto kasvoi neljä prosenttia, mutta myynti laski hieman.

Myös rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi joulukuussa reippaasti. Liikevaihto kasvoi 10,9 prosenttia vuoden takaiseen. Myynnin määrä, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi 7,1 prosenttia.

Toimitus

Toimitus