Pankit sopivat suurista ilmastotoimista – “välttämättömiä muutoksia rahoitukseen”

LEHTIKUVA / AFP Daniel Leal-Olivas

Maailman suurimmat pankit, sijoittajat, vakuuttajat ja rahamarkkinoiden valvontaviranomaiset ovat allekirjoittaneet ensimmäistä kertaa yhteisen sitoumuksen, joka pyrkii tuomaan hiilipäästöt osaksi niiden päätöksentekoa, kirjoittaa Wall Street Journal.

Luotottajat ja sijoittajat auttavat yrityksiä rahoittamaan siirtymää vähäpäästöisiin vaihtoehtoihin ja kasvattamaan sellaisia teollisuudenaloja, jotka auttavat ilmastonmuutoksen hallinnassa. Valvontaviranomaiset asettavat uusia sääntöjä, jotta siirtymä tapahtuisi.

Arviot sitoumuksen vaikuttavuudesta nousevat jopa sataantuhanteen miljardiin dollariin vuoteen 2050 mennessä.

-Nämä välttämättömät muutokset rahoituksen perusteisiin voivat siirtää ja siirtävätkin ilmastonmuutoksen marginaalista etualalle muuttaen rahoitussysteemin siinä samalla, kommentoi YK:n ilmastolähettiläs Mark Carney.

Carney on aiemmin työskennellyt sekä Englannin että Kanadan keskuspankkien johtajana. Hän johti myös rahoituslaitoksien ilmastositoumuksen aikaansaamista.

Maailman energiasektorin siirtymä kestäviin energian tuotantotapoihin kaipaa rahoitusta.

-Ero sen välillä, mitä hallituksilla on ja mitä maailma tarvitsee, on suuri ja yksityisen sektorin tulee tehdä enemmän, kommentoi asiaa Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen.

Vaikka nyt tehdyt sitoumukset ovat enimmäkseen vapaaehtoisia, ne ovat yksityiskohtaisia ja pyrkivät selkeään muutokseen. Ne sisältävät myös sellaisia rahoituspuolen sitoumuksia, joita hallitukset ovat osaltaan vältelleet.

Toimitus

Toimitus