Pauliine Koskelo: EU ei voi jatkaa näin – edessä olisi oikeusvaltion loppu

LKS 20211111 Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomari Pauliine Koskelo oikeusministeriön suomalaisen oikeusvaltion tilasta järjestämässä seminaarissa Helsingissä 11. marraskuuta 2021. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Koska oikeusvaltioperiaatetta nakertavat autokraatit ovat päässet valtaan vaaleilla, on oikeusvaltion ongelmien syynä demokratian toimimattomuus, sanoi entinen Korkeimman oikeuden presidentti,  nykyinen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomari Pauliine Koskelo oikeusministeriön seminaarissa Helsingissä tänään. 

Koskelo näkee myös vanhojen ja vakiintuneiden demokratioiden olevan vaaravyöhykkeessä:

– Yhteiskunnallinen jakautuminen lisääntyy, poliittinen keskustelukulttuuri on raaistunut vaarallisesti. Sosiaalisessa mediassa algoritmit lisäävät vastakkainasettelua. Löytyy jopa ryhmittymiä jotka väittävät oikeusvaltion olevan heitä vastaan.

Koskelon mielestä unionissa oltiin liian pitkään välinpitämättömiä Unkarin suhteen, nyt alkaa olla jo myöhäistä. Siellähän pääministeri on jopa puhunut siitä miten vallan kolmijako edustaa hänelle älyllistä keskinkertaisuutta, paheksui Koskelo. Puolassa taas valtapuolue on Koskelon mielestä jatkuvasti suhtautunut tuomareihin halventavasti ja jopa antanut heidän joutua uhkailujen kohteeksi. 

Koskelon mielestä EU on valmistautunut huonosti tällaisiin tilanteisiin. Unioni ei voi toimia jos oikeusvaltioperiaatteet eivät toteudu kaikkialla samanlaisina:

– Oikeusvaltioperiaatteisiin sitoutuneet jäsenvaltiot ovat joutumassa loukkuun ja niiden olisi itse asiassa perustettava uusi unioni, jossa periaatteita noudatettaisiin. Tämä ei tietenkään ole realismia. Mutta EU ei voi jatkaa näin, että lait ovat voimassa vain osassa jäsenvaltioita. Sen tien päässä on oikeusvaltion loppu ja näennäisdemokratia.

Koskelon mielestä perustavanlaatuinen konflikti on avoimmin esillä Puolassa, mutta periksiantaminen ei voi olla sielläkään vaihtoehto. 

 

Toimitus

Toimitus