Pekka Ervasti Marinin bilekohusta: Johtavat virkamiehet tulleet Marinin suojaksi

Toimittaja Pekka Ervasti arvioi, että nyt saatavilla olevilla tiedoilla pääministeri Sanna Marinin ympärillä viikonlopusta jatkunut bilekohu voi laantua.

Ervasti, jonka paljastusjutut johtivat pääministerin eroon Suomessa Anneli Jäätteenmäkeen liittyvässä niin sanotussa Irak-gate -tapauksessa vuonna 2004, ei usko että nykyisillä tiedoilla pääministeri Marinin asema horjuisi – huolimatta siitä että pääministerin ja valtioneuvoston kanslian virkamiesten kertomuksissa on nyt “selvästi tiettyjä epäloogisuuksia”.

Ervastin mukaan johtavat virkamiehet ovat nyt tulleet suojaamaan pääministeriä:

– Onhan tässä nyt selvä, että nämä johtavat virkamiehet ovat tulleet tähän Marinin suojaksi lausunnoillaan ja nyt antavat sellaisia lausuntoja niin pitkälle kuin sielu sietää ja omatunto antaa periksi, jolla tämä homma selitetään niin ettei tästä tule isompaa kriisiä. Nyt jos löytyy vielä joku sellainen tieto joka on ristiriidassa sen kanssa mitä ulos on kerrottu, niin sitten tämä kriisi syvenee entisestään, Ervasti sanoi.

Ervasti otti tapaukseen kantaa ollessaan vieraana AlfaTV:n Tavallinen Virtanen -keskusteluohjelmassa tiistai-iltana.

Koronalle altistunut pääministeri juhli pilkkuun asti yökerhossa

Kohu pääministerin ympärillä alkoi siitä, kun Marin juhli viikonloppuna pilkkuun asti helsinkiläisessä yökerhossa saatuaan sitä ennen illalla tiedon altistumisestaan koronavirukselle.

Marin rikkoi tapauksessa myös johtamansa valtioneuvoston kanslian omia korona-ohjeistuksia.

Alunperin Seiskan julkaisemat kuvat juhlivasta pääministeristä ovat levinneet myös maailmalle useiden kansainvälisten medioiden tartuttua aiheeseen.

Miten ministeriä ei tavoitettu?

Spekulaatiota aiheen ympärillä on käyty mm. siitä, miten on mahdollista, että pääministeriä ei oltaisi lauantai-iltana tavoitettu korona-ohjeiden suhteen.

Ministereitä on ohjeistettu pitämään valtioneuvoston virkapuhelin aina mukana. Puhelin on osa valtiojohdon hälytysjärjestelmää, jonka kautta ylin valtiojohto saa tietoa ympäri vuorokauden esimerkiksi kriisitilanteiden varalta. Marin on kuitenkin kertonut, että hänellä ei puhelinta lauantaina ollut.

Ervasti ei usko selityksiä esimerkiksi siitä, että pääministeriä ei olisi tavoitettu sen vuoksi, ettei hänellä ollut valtioneuvoston puhelinta mukana.

– Vaikuttaa paniikkiselitykseltä, Ervasti arvioi.

Maailmalla ministerien koronarajoitusrikkomukset ovat johtaneet myös ministerieroihin.

Toistaiseksi pääministeri Marinin asema on kuitenkin Ervastin mukaan turvattu, ellei jotain uutta ilmaannu:

– Tietohan on siellä sisäpiirissä ja jos siellä jonkun hermot pettävät tai joku joutuu uhratuksi omasta mielestään aiheettomasti, niin sitten voivat hanat aueta, Ervasti arvioi.

Katso Tavallisen Virtasen koko lähetys Permanto.fi-palvelussa.

Lähetyksessä toisena vieraana aiheesta keskustelemassa oli kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma.

Kauma oli myös itse ollut mukana viime viikolla Tukholmassa järjestetyssä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin ministerineuvoston kokouksessa, jossa ulkoministeri Pekka Haaviston uskotaan altistuneen virukselle ja saaneen tartunnan.

Kauma ihmetteli Marinin tapauksessa mm. sitä, miksi pääministeri ylipäätään tarvitsee tällaisessa asiassa ulkopuolista ohjeistusta:

– Me olemme olleet nyt tässä pandemiassa aika kauan ja jokainen tietää, että jos on ollut samassa tilassa yli 15 minuuttia sellaisen henkilön kanssa jolla on tartunta, niin kannattaisi ihan oma-aloitteisesti mennä sinne testiin, Kauma sanoi.

Myös useita hallituksen edustajia sekä pääministeriä itseään pyydettiin lähetykseen keskustelemaan aiheesta, mutta he kieltäytyivät kutsusta.

Toimitus

Toimitus