Pekka Haavisto Ylellä: Välitöntä hyökkäystä ei ehkä olekaan tapahtumassa

Ulkoministeri Pekka Haavisto tulkitsee eilen illalla julkisuuteen päästettyä Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja ulkoministeri Sergeri Lavrovin kerskustelua siten, että tilaa diplomaattiselle ratkaisulle on yhä.

– Tämä oli kiinnostava keskustelu. Sen keskustelun viesti oli, että diplomaattinen raide on tuottamassa tuloksia. Ilmeisesti Venäjä on tyytyväinen USA:n kanssa käytyihin keskusteluihin. Jos tästä voi jotain päätellä, niin mitään välitöntä hyökkäystä ei tapahtuisi, Haavisto arvioi Ylen radio Ykkösellä.

Diplomaattista ratkaisua Ukrainan kriisiin haetaan koko ajan. Tänään Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Puolan ulkoministeri Zbigniew Rau vierailevat Moskovassa. Puola on Etyjin puheenjohtajamaa.

– Saksan rooli on tärkeä, etenkin pitkän historian vuoksi ja energiatalouden vuoksi, joka molemmille (Saksalle ja Venäjälle) tärkeä, Haavisto sanoo.

Haavisto ei halunnut suoraan vastata kysymykseen, miten käy vaikkapa Nord Stream kakkosen, mikäli Venäjä sittenkin aloittaisi hyökkäyksen. Haaviston mukaan joka tapauksessa EU:n sanktiot olisivat kovat. Kaasun osalta hän huomatti, että paitsi Saksa, myös esimerkiksi Italian kotitaloudet ovat osin riippuvaisia Venäjän kaasusta. Suomessa riippuvuus kohdistuu Haaviston mukaan vain joihinkin osaa teollisuutta.

Haaviston mukaan Suomi harkitsee suoraa rahallista tukea Ukrainalle. Aseapua konfliktialueille Suomi ei sen sijaan anna. Humanitaarinen apu on sen sijaan niin ikään mahdollinen.

Toimitus

Toimitus