“Pelko korkojen noususta heijastuu selvästi asuntomarkkinoihin”

Yleinen taloudellinen epävarmuus ja inflaatiopiikki hermostuttavat asuntokauppaa.

– Ukrainan sodan tuoma epävarmuus, pelko korkojen ja yleisen hintatason noususta sekä inflaatiosta heijastuvat selkeästi myös asuntomarkkinoihin, arvioi S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Päivi Huttunen

Huttusen mukaan asunnonostajien varovaisuus on kasvanut alkuvuonna.Tämä on näkynyt asuntolainahakemusten määrissä. Tammi-huhtikuussa hakemuksia tehtiin S-Pankissa noin 10 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Vuoden 2020 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna hakemusmäärät ovat kuitenkin 37 prosenttia suurempia.

Myös mökkilainahakemusten määrissä nähtiin alkuvuonna selvää laskua vuoteen 2021 verrattuna. Koronakevääseen 2020 verrattuna mökkilainoja haettiin kuitenkin selvästi enemmän.

”Laskevaan trendiin niin asunto- kuin mökkilainahakemuksissa heijastuu myös kiinnostavien kohteiden vähentynyt määrä kasvukeskuksissa ja tietyillä paikkakunnilla. Suosituimmilla mökkipaikkakunnilla esimerkiksi tehtiin paljon mökkikauppoja koronavuosina, joten myytävää on nyt luonnollisesti vähemmän”, Huttunen kertoo.

Haetut lainasummat kasvaneet korona-aikana

Vaikka hakemusmäärät ovat laskeneet jonkin verran, asunnonostajat ovat hakeneet suurempia lainoja.

”Hakemusten keskimääräiset summat ovat olleet aiempia vuosia suurempia niin asuntolainoissa kuin mökkilainoissa. Korona-aikana moni panosti enemmän asumiseen ostamalla esimerkiksi suuremman tai aiempaa paremmin varustellun kodin tai vapaa-ajan asunnon. Myös kilpailu suosituimmista kohteista lisääntyi”, Huttunen kertoo.

Tilastokeskuksen tuoreimpien tilastojen mukaan suomalaisten asunnonostoaikeet ovat säilyneet verraten tyypillisinä verrattuna yleisen epävarmuuden kasvuun. 14 prosenttia suomalaisista aikoo ostaa asunnon tai rakentaa talon seuraavan 12 kuukauden kuluessa.

Päivi Huttunen muistuttaa, että asunnon ostamista kannattaakin lähestyä omista tarpeista ja toiveista käsin.

”Asuntokauppoja pohtiessa on tärkeää, että lainasumma ja kuukausierä ovat oikein mitoitettuja, jotta rahaa jää myös muuhun elämiseen. Korkojen nousua vastaan voi suojautua esimerkiksi valitsemalla asuntolainaansa kiinteän koron tai sijoittamalla säännöllisesti rahastoon, mikä kasvattaa taloudellista puskuria”, Huttunen sanoo.

Lyhennysvapaapyyntöjen määrät pysyneet maltillisina

Asuntolainojen lyhennysvapaapyynnöt kasvoivat tammi-huhtikuussa kolme prosenttia suhteessa vuoden 2021 kevääseen. Koronakeväänä 2020 nähdyistä lyhennysvapaamääristä ollaan kuitenkin yhä kaukana.

”Vaikka lainanhaussa on havaittavissa varovaisuutta, lyhennysvapaapyyntöjen vähäisestä määrästä voi tulkita ihmisten olevan kuitenkin suhteellisen luottavaisia omaan taloudelliseen tilanteeseensa”, Päivi Huttunen sanoo.

Alberto Claramunt

Alberto Claramunt