Petteri Orpo HS:lle: Kaikki saavat, mitä pyytävät

Petteri Orpo (kok.) eduskunnan täysistunnossa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tyrmää pääministeri Sanna Marinin ehdotuksen valtion budjetin kehysmenettelyn uudistamisesta. Marin on arvioinut, että esimerkiksi vihreän siirtymän investointeja tulisi voida tehdä ilman menokehysten rajoittimia.
Orpo arvioi, Helsingin Sanomien haastattelussa, että “pääministeri hakee tässä vain tapaa ottaa lisää velkaa.”
Orpon mielestä Marinin esittämä muutos kehysmenettelyyn on tarpeeton, koska menokehykset eivät nykyisinkään rajoita velanottoa. Hallitus sopii kautensa alussa itse, mille tasolle se menokehyksen asettaa eli kuinka paljon valtio voi käyttää rahaa. Orpon mukaan on lisäksi mahdotonta erotella normaaleja menoja ja niin sanottuja tulevaisuuteen tähtääviä investointeja toisistaan.
– Ja mikä se hyöty siitä on? Velka on joka tapauksessa velkaa, ja meidän pitää vähentää velkaantumista eikä lisätä sitä, Orpo ihmettelee.
Orpo ehdottaa, että Suomi tekisi pitkän tähtäimen suunnitelman siitä, miten Suomi palaa velkakriteeriin, jossa velan osuus bkt:stä olisi 60 prosenttia. Hänen mukaansa nykyinen hallitus ei ole velanhoidossa vastuullinen.
– Hallitus ei kykene tekemään valintoja. Sen takia tilanne menee tällaiseksi. Kaikki saavat sen, mitä pyytävät. Jokainen ymmärtää, että tällainen politiikka johtaa vain velkakierteeseen.

Toimitus

Toimitus