Pohjois-Korea ilmoitti ensimmäisestä koronatartunnasta – virologi pitää hölynpölynä

Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA on kertonut tänään torstaina ensimmäisestä koronavirustartunnasta maassa. Kuumeisista potilaista sunnuntaina pääkaupunki Pjongjangissa otetut näytteet olivat identtisiä omikronin kanssa, ja maassa on nyt julistettu maksimaallinen hätätila.

Asiantuntija ei luota lainkaan Pohjois-Korean viestintään:

-On erittäin vaikea kuvitella minkään maan olleen vapaa koronatartunnoista, Pohjois-Koreasta puhumattakaan. En usko heidän väitteitään, kun otetaan huomioon, mitä maan rajojen läheisyydessä on tapahtunut, virologi Hakim Djaballah sanoo The Korea Timesille.

Kaksi viikkoa sitten Kiina keskeytti tavaraliikenteen Pohjois-Korean kanssa “nykyisen epidemiatilanteen valossa” Dandongin rajakaupungissa. Lisäksi kaupunginhallitus määräsi kaikki kaupungin asukkaat palaamaan pikaisesti koteihinsa ja pysymään eristyksissä.

Kukaan ei tiedä varmasti, kuinka suuri osa Pohjois-Korean väestöstä on saanut koronarokotuksen ja millaisia nämä rokotteet ovat olleet, mikä taas on kriittinen tekijä pandemian leviämiselle. Pohjois-Korea vaikuttaisi jäljittelevän Kiinan nollatoleranssia koronatartuntojen suhteen, eli pyritään tukahduttamaan viruksen leviämistä ankarin rajoituksia. Mutta toisin kuin Kiinassa, Pohjois-Koreasta puuttuvat esimerkiksi elintarvikevarannot.

Djaballahin mukaan Pohjois-Korean ja Kiinan harjoittama koronapolitiikka ei ole kestävää:

-Minusta on haitallista jatkaa tällaista politiikkaa. En usko, että Pohjois-Korea kykenee pitämään viruksen aisoissa, kun otetaan huomioon, mitä tiedämme omikronin kyvyistä.

Kansalliset rajat eivät koske viruksia, joten tartuntatautiuhka Pohjois-Koreassa tai Kiinassa tänään, voi muodostua uhkaksi huomenna Etelä-Korealle. Tämä on Djaballahin viesti Etelä-Korean uudelle presidentille Yoon Suk-yeolille.

Tiistaina presidentin virkavalansa vannonut Yoon lupasi, että hallitus jatkaa humanitaarisen avun antamista Pohjois-Korealle

Toimitus

Toimitus