Pohjois-Korea julistautui ydinasevaltioksi, ei suostu ydinaseriisuntaan – “päätös peruuttamaton”

Pohjois-Korea on säätänyt lain, jolla se julistaa itsensä ydinasevaltioksi, BBC kirjoittaa Pohjois-Korean valtionmedian KCNA:n tietoon perustuen.

Maan johtaja Kim Jong-un sanoi päätöstä peruuttamattomaksi ja sanoi, ettei Pohjois-Korea suostu minkäänlaisiin keskusteluihin ydinaseriisunnasta.

Uusi laki sementoi Pohjois-Korean itselleen varaaman oikeuden käyttää ydinaseita ”ennaltaehkäisevään” iskuun suojellakseen itseään.

Huolimatta tiukoista pakotteista, Pohjois-Korea on suorittanut kuusi ydinkoetta vuosien 2006 ja 2017 välisenä aikana.

Pohjois-Korea on pyrkinyt kasvattamaan aseellista kykyään. Maa uhkaa nyt naapureitaan ja kykenee kenties iskemään myös Yhdysvaltain manneralueille.

Yhdysvallat pyrkii siihen, ettei koko Korean niemimaalla olisi ydinaseita. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi, että hän pyrkii tuohon päämäärään diplomatialla ja vahvoilla pelotteilla. Kim puolestaan vastasi, että hänen maansa täytyy valmistautua sekä vuoropuheluun että yhteenottoon.

Tilanne Pohjois-Korean ja Etelä-Korean välillä on ollut jännittynyt viime aikoina. Pohjois-Korea on suorittanut ennätysmäärän ohjuskokeita ja Etelä-Korea ja Yhdysvallat ovat vastanneet sotaharjoituksin ja ohjusten laukaisemisella.

Toimitus

Toimitus