Pohjois-Pohjanmaalla maan pahin koronatilanne

Pohjois-Pohjanmaalla on tällä hetkellä maan korkein koronatartuntojen ilmaantuvuusluku. Pohjois-Pohjanmaalla koronatartuntoja on tällä hetkellä 331,9 tapausta sataatuhatta henkilöä kohden THL:n tilastojen mukaan. Maan keskiarvo on 205 tapausta sataatuhatta henkilöä kohden.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin vs. hallintoylilääkäri Kati Ojala kertoo AlfaTV Uutisille, että ilmaantuvuusluku on suurempi kuin koskaan aikaisemmin koronapandemian aikana.

-Emme ole olleet huolestuneita tilanteesta aiemmin, mutta nyt ilmaantuvuuden kasvu on alkanut heijastua sairaalahoidon tarpeeseen, Ojala sanoo.

Kasvaneet tartuntamäärät ovat johtaneet lisääntyneeseen sairaalahoidon tarpeeseen myös muualla Suomessa. Muun muassa Uudellamaalla HUSin alueella joitain sairaalatoimintoja on jouduttu mukauttamaan ja lisäämään tehohoidon paikkoja.

-Olemme aloittaneet mukauttamisen valmistelut, jotta kasvavaan tarpeeseen kyetään vastaamaan. Jos tartuntamäärät pysyvät tällä tasolla, pystymme vastaamaan nykyisellä kapasiteetilla. Toistaiseksi potilaita on sijoiteltu uusiksi vain vähän, Ojala sanoo.

-Pidän todennäköisenä, että tartuntaluvut nousevat vielä. Pystymme kuitenkin hoitamaan tilanteen ja järjestämme toimintaa tarvittaessa.

Ojala kertoo, että sairaanhoitopiirin johto on ollut huolissaan henkilökunnan jaksamisesta. Henkilökunta on ollut lujilla koko pandemian ajan. Ojala kertoo, että vuosilomien pitämisestä pyritään pitämään kiinni ja henkilöstön edustajien kanssa käydään keskusteluja jatkosta.

Ojala muistuttaa, että tilanteeseen auttaa rokotteiden ottaminen. Hän mainitsee, että heidän sairaanhoitopiirissään 75 prosenttia sairaalahoidossa olevista on rokottamattomia. Moni heistä on nuorehko henkilö.

-Jos rokotekattavuus olisi tarpeeksi korkea, korona menisi ohi flunssan kaltaisena, Ojala huokaa.

Toimitus

Toimitus