Poliisi: Katujengit ovat ärhäköityneet

Huumeet ja väkivalta värittävät monia lähiöitä pääkaupunkiseudulla, kirjoittaa Yle. Pääkaupunkiseudulla arvioidaan olevan vajaat kymmenen katujengiä ja niihin kuuluu noin sata parikymppistä miestä. Mukana on myös alaikäisiä.

Katujengien kulttuuriin kuuluvat huumeiden ja väkivallan lisäksi gangsta rap -musiikki, jonka sanomasta jengit ammentavat innoitustaan. Sanoituksissa rikollisuus ja väkivalta ovat ihannoinnin kohteina ja toisia jengejä mollataan.

Katujengit eivät ole automaattisesti rikollisryhmiä. Moni kuuluu niihin musiikin ja kavereiden takia. Toisaalta osa jengiläisistä myy huumeita ja heillä on todennäköisesti yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Suun soitto sosiaalisessa mediassa on johtanut todellisiin väkivallan tekoihin.

Johtaja Markku Heinikari Helsingin poliisilaitokselta kertoi MTV3:n haastattelussa poliisin estäneen vakavan yhteenoton jengien välillä viime perjantaina. Yksi kiinniotetuista oli provokatiivisilla gangsta rap -musiikilla julkisuuteen pyrkivä nuori mies, jolla on aiempaa rikostaustaa. Musiikkivideoillaan hän ylistää väkivaltaa, huumeita, jengiveljeyttä ja viranomaisten vastustamista. Joissain hänen videoissaan on esillä myös Kurdistanin lippu.

Heinikari toteaa myös, että jengiväkivallan tilanne pääkaupunkiseudulla on huolestuttava ja tilanne on pahentunut loppukesän ja alkusyksyn aikana.

Toimitus

Toimitus