Poliisikansanedustaja katujengeistä: Ruotsin ja Tanskan ongelmat ovat pian Suomessa

Ruotsin poliisi pitämässä järjestystä Malmössä. (

Suomessa katujengien väkivallalta on viranomaisten mukaan raaistunut tänä syksynä. Kokoomuksen kansanedustaja, rikosylikomissariona työskennellyt Kari Tolvanen kertoo AlfaTV Uutisille, että katujengi-ilmiö on ollut Suomessa jo vuosia orastava ongelma.
– Nyt jengien jäsenet ovat ”sopivassa” iässä, jotta he kykenevät verkottumaan ja tekemään suunnitelmallisia rikoksia. Kuljemme samaa polkua ja kohti samoja ongelmia kuin Ruotsissa ja Tanskassa.
Katujengien toiminta on muuttunut viime aikoina Tolvasen mukaan siten, että jengiläiset aseistautuvat nyt teräasein ja käyttävät vakavaa väkivaltaa. Jengiläiset pyrkivät vaikuttamaan viranomaisten toimintaa jopa uhkauksin. Katujengit hakevat myös kontakteja järjestäytyneeseen rikollisuuteen.
Mikä ratkaisuksi katujengien huolestuttavaan toimintaan Suomessa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla? Tolvasen mukaan tarvitaan pehmeitä ja kovia keinoja. Poliisin, muiden viranomaisten ja järjestöjen yhteistyössä tekemää ennaltaehkäisevän työtä tarvitaan. Esimerkiksi Ankkuritoimintaa, jonka avulla pyritään ennaltaehkäisemään nuorten tekemiä rikoksia, on lisättävä ja maahanmuuttajayhteisöt on saatava mukaan.
Vakavasti oireilevien ja rikoksia tekevien nuorten toiminta on pysäytettävä tehokkaammin ja nopeammin kuin nyt. Nykyisessä muodossa esimerkiksi huostaanotot ja nuorisokodit eivät riitä katkaisemaan rikoskierrettä. Molempien toimintaa on tehostettava. Viimeisenä lenkkinä on poliisin toiminta muun muassa tehokkaine pakkokeinoineen.
Ruotsalainen hiphop- ja rap-artisti Einár, oikealta nimeltään Nils Kurt Erik Einar Grönberg ammuttiin kuoliaaksi Tukholmassa torstaina.

Toimitus

Toimitus