Politico: Venäjällä loppuvat mikrosirut, niitä revitään jopa jääkaapeista

Venäjä pyrkii saamaan käsiinsä elektroniikkaa kaikin keinoin, kun lännen asettamat pakotteet alkavat vihdoin purra, Politico kirjoittaa.

Politicon mukaan näyttääkin siltä, että lopulta mikrosirut ovat Venäjän presidentin Vladimir Putinin heikkous.

Pakotteiden lisäksi tilanteeseen vaikuttaa se, että Venäjä on menettänyt sodassa paljon enemmän esimerkiksi ohjuksia kuin, mitä se alun perin odotti menettävänsä. Venäjä on joutunutkin turvautumaan Neuvostoliiton aikaisiin melko kehittymättömiin aseisiin samalla, kun Ukrainalla on käytössään kehittynyttä länsimaista aseistusta. Ukraina onkin kyennyt tekemään täsmäiskuja esimerkiksi ammusvarastoihin ja tärkeisiin infrastruktuuriin kuten siltoihin.

Ukraina on tietoinen, että sodan lopputulos voi riippua siitä, löytääkö Venäjä tavan saada mikrosiruja. Ukraina onkin lähettänyt varoituksia siitä, että Venäjä on luonut ostoslistan kipeästi tarvitsemistaan tarvikkeista. Listalla ovat ainakin puolijohteet, muuntajat, liittimet, kotelot, transistorit ja eristeet. Näitä tuotteita valmistavat muun muassa Yhdysvallat, Saksa, Alankomaat, Iso-Britannia, Taiwan ja Japani.

Venäjä repii sirut jopa jääkaapeista

Politico on nähnyt listan, jota sanottiin Venäjän ostoslistaksi. Listan aitoutta ei voitu suoraan todistaa, mutta kaksi asiantuntijaa vahvisti, että lista on linjassa muiden raporttien kanssa siitä, mitä Venäjä tahtoo.

-Meidän tietojemme mukaan venäläiset ovat käyttäneet jo melkein puolet asevarastoistaan, Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal sanoi.

Hänen mukaansa Venäjällä on enää vain ”neljä tusinaa” yliääniohjusta ja käyttävät jo Neuvostoliiton aikaisia ohjuksia 60- ja 70-luvuilta.

-Nämä ovat niitä, joissa on tarkkuutta mikrosirujen takia. Mutta Venäjää vastaan asetettujen pakotteiden takia näiden huipputeknologiset mikrosirutarvikkeiden toimitukset ovat loppuneet eikä heillä ole tapaa täydentää näitä varastojaan, Shmyhal sanoi.

Venäjän kerrotaankin repivän mikrosiruja jopa kodinkoneista kuten jääkaapeista.

Sirut päätyvät helposti vääriin käsiin

Asiantuntijat varoittavat, että mikrosiruja on vaikea estää pääsemästä vääriin käsiin.

-Kun sirut lähtevät tehtaista, on hyvin vaikea tietää varmasti, mihin ne päätyvät, vanhempi aseidenviennin tutkija Diederik Cops Fleemiläisestä rauhan instituutista.

-Maat kuten Pohjois-Korea ja Iran ovat rakentaneet vuosia osaamistaan pakotteiden kiertämisessä. Venäjä on varmasti valmistautunut selviytymään tämän kanssa viimeisten kuukausien aikana. Venäläiset voivat luottaa myös historialliseen osaamiseensa tällaisten kanavien luomisessa – se oli rutiinia kylmän sodan aikana, Cops jatkoi.

Länsimailla on vain vähän keinoja estää muita maita viemästä elektroniikkaa Venäjälle. Erityistä huolta aiheuttaa Kiina. Näyttöä siitä, että Kiina veisi teknologiaa Venäjälle ei Yhdysvaltojen kauppaministeriön mukaan ole. Tällainen kauppa saattaisi johtaa tiukkoihin pakotteisiin myös Kiinaa kohtaan.

Toimitus

Toimitus