Professori IS:lle: Terveyskeskuksiin tarvitaan yli tuhat lääkäriä lisää

Terveydenhuollon rikkonaisuus ja hoidon jatkuvuuden takaaminen vaatisivat tuhat lääkäriä lisää terveyskeskuksiin, arvioi yleislääketieteen professori Pekka Mäntyselkä Ilta-Sanomille.

Mäntyselkä ja yleislääketieteen emeritaprofessori Kaisu Pitkälä Helsingin yliopistosta kirjoittivat asiasta Helsingin sanomien Vieraskynä-osiossa.

Terveyskeskusasiakas saattaa kohdata jokaisella käynnillä uuden lääkärin ja joutuu selittämään tilanteensa ja kaikki vaivat joka kerta uudelleen.

-Hoidon jatkuvuus on perusterveydenhuollossa yksi keskeisiä periaatteita, mutta se on jäänyt taka-alalle ja lääkärin työ on pirstaloitunut, Mäntyselkä sanoo.

– Homma ei ole kenenkään hanskassa. Potilasta pompotellaan sinne tänne. Hänen terveytensä ei kohene yhtään, mutta aikaa menee ja hermot.

Mäntyselkä kuvaa hoidon jatkuvuuden tärkeyttä sillä, että jos se olisi hoitokeino, sen käyttämättä jättäminen olisi epäeettistä.

Hän pitää mahdollisena, että lääkäri vajetta kyetään korjaamaan yleislääketieteen erikoiskoulutuksella ja työn veto- ja pitovoiman parantamisella. Moni yleislääketiedettä opiskeleva päätyy nyt erikoissairaanhoitoon, työterveyshuoltoon tai jonnekin muualle.

Jotta työ terveyskeskuksissa innostaisi ja saisi konkarilääkäritkin jäämään, sen mielekkyyttä pitäisi parantaa.

– Pahimmillaan lääkärin aika menee työhuoneen siivoamiseen, työkalujen etsimiseen pitkin taloa ja kaikenlaiseen kirjaamiseen sekä milloin milläkin lailla toimivien tietojärjestelmien kanssa tappelemiseen. Potilaan kohtaamiseen ja hoitamiseen jää sitten vähemmän aikaa, Mäntyselkä kertoo.

Mäntyselkä painottaa, että terveyskeskuksissa tarvitaan riittävästi myös muuta henkilökuntaa, jotta lääkärien työ sujuisi jouhevasti.

Suomessa vuonna 2019 terveydenhuollon menot olivat vajaa 4000 euroa asukasta kohden. Se on selvästi vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa ja monissa OECD-maissa. Samaan aikaan työkuorman kasvattamisen kanssa, terveyskeskusten osuutta koko rahasummasta on pienennetty säästösyistä.

Toimitus

Toimitus