Professori: Koronavirus sopeutunee ihmisiin ja muuntuu vähemmän vaaralliseksi

Koronavirus muuntuu lähitulevaisuudessa siten, ettei se aiheuta enää niin vakavaa sairautta, väittää professori Julian Tang Leicesterin yliopistosta The Guardianille.
Tang selittää, että virus sopeutuu ihmiseen ajan myötä. Viruksen pyrkimyksenä ei ole niinkään tappaa vaan levittää itseään ihmispopulaatioon. Virus siis muuntuu siten, että aiheuttaa vähemmän vakavia oireita. Tang pitää koronaviruksen omikron-muunnosta ensimmäisenä askeleena siihen suuntaan.
Vaikka tämä kuulostaakin hyvältä, epidemiologian professori Mark Woolhouse Edinburghin yliopistosta, varoittaa, että sairastumisen ja sairaalahoidon tarpeen välillä on viive.
-Sillä välin poliittiset päätökset täytyy tehdä, eikä se ole suoraviivaista, Woolhouse sanoi Nature-lehdelle viime viikolla.
Omikronmuunnos on edelleen niin uusi, ettei tarkalleen tiedetä, kuinka vaarallinen se lopulta on. Viime aikaisten tutkimusten valossa näyttää siltä, että omikron aiheuttaa vähemmän sairaalahoitoa tarvitsevia infektioita.
Toisaalta omikron tarttuu helpommin, jolloin vähempikin suhteellinen määrä sairaalahoitoa tarvitsevia tapauksia voi tarkoittaa enemmän sairaalahoitoa tarvitsevia potilaita ja terveydenhuollon kuormittumista.
Isossa-Britanniassa omikron-tartuntoja on todettu tähän mennessä lähinnä nuorilla. Tutkijat varoittavat, että sairaalahoidon tarve voi kasvaa, jos tartunnat alkavat levitä vanhempaan väestöön. Vanhempi väestönosa on toisaalta nyt paremmin rokotettu kuin aiemmissa korona-aalloissa. Omikronin todelliset vaikutukset jäävät vielä nähtäväksi.
Ei aivan influenssa, mutta rokotukset tarvitaan silti
Terveydenhuollon ammattilaiset ovat ennustaneet, että covid-19-koronavirus jää kiertämään väestöä ja käyttäytyy kuin influenssa. Influenssaan tarvitaan uusi rokote joka vuosi, koska vanhat rokotteet eivät tehoa uusiin muunnoksiin.
Professori Martin Hibberd Lontoon yliopistosta on toista mieltä. Hänen mielestään koronavirukset eivät käyttäydy näin. Tavallisimpia koronaviruksia ovat ne, jotka aiheuttavat perusflunssan.
-Ne eivät ilmaannu uusina muunnoksina joka vuosi. Saamme perusflunssan talvisin, koska vastustuskykymme koronaviruksiin ei kestä kovin kauan. Ja tämä virus näyttää enemmän niiltä, jotka aiheuttavat tavallista flunssaa. Toisin sanoen, saatamme silti tarvita rokotuksia covid-19-virusta vastaan joka vuosi, koska vastustuskykymme sitä vastaan heikkenee ajan myötä, Hibberd sanoo.
Tang katsoo, ettei se tarkoita, että seuraavat vuodet olisivat huonoja koronaviruksen kannalta.
-Olen sitä mieltä, että virus muuntuu pian pois pandemiaa aiheuttavasta kannasta ja siitä tulee lievempi ja helpommin leviävä. Se voi tarkoittaa, että vain haavoittuvimmassa asemassa olevat täytyy rokottaa.