Professori Räsäs-oikeudenkäynnistä: Toiviaisen ulostulo poikkeuksellista

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta toivoo tarkkaa harkintaa keskeneräisten rikosprosessien uutisoinnissa ja niihin liittyvissä haastatteluissa.

Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen saamasta kielteisestä palautevyörystä Päivi Räsäseenliittyvässä oikeudenkäynnissä, joka pidetään 24. tammikuuta ensi vuonna.

–Suhtaudun lähtökohtaisesti pidättyvästi siihen, että oikeudenkäyntejä ”käydään” julkisuudessa ennen oikeuskäsittelyä. Tässä asiassa on kuitenkin suunnattu valtakunnansyyttäjään poikkeuksellinen vaikuttamiskampanja syytetyn puolesta. Syytetty itsekin on julkaissut vaatimuksensa siitä, ettei asiaa tulisi oikeudessa ollenkaan käsitellä.

–Valtakunnansyyttäjä on nyt kommentoinut HS:ssä sitä palautetta, jota hän on syyteratkaisustaan saanut. Valtakunnansyyttäjällä on katsottava olevan oikeus kommentoida saamaansa palautetta, koska se on hyvin poikkeuksellista suomalaisessa oikeuselämässä, Tolvanen toteaa.

Hän ei halua ottaa kantaa siihen, oliko valtakunnansyyttäjän antama haastattelu hänen kannaltaan oikein vai väärin.

– Mitään laitonta julkaisemisessa ei ole. Valtakunnansyyttäjä saa toki paljastaa saamansa palautteen ja sitä kommentoidakin. Rikosjutun aineistoa ei ole paljastettu ja se onkin ei julkista oikeudenkäyntiin saakka.

Toimitus

Toimitus