PS:n välikysymyksestä puheralli: ”Terroristit pääsevät maahan helposti”

Eduskunnassa käytiin keskiviikkona tuntikausien tiukka keskustelu perussuomalaisten maahanmuuttoaiheisesta välikysymyksestä. Välikysymykseen yhtyi oppositiopuolueista ainoastaan Liike Nyt.
Esimerkiksi SDP:n riveistä on ihmetelty sinällään järeäluonteista välikysymystä aiheesta, sillä hallitus ei ole vielä tarkemmin määritellyt lain pykäläsisältöä. Lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle myöhemmin syksyllä.
Välikysymyksen pontimena on ulkomaalaislain muutos, jossa täsmennetään perheenyhdistämisen lakipykäliä.
– Miksi hallitus haluaa toteuttaa kalliin ja vaikutuksiltaan pitkävaikutteisen uudistuksen perheenyhdistämiseen ja miksi hallitus haluaa, että Suomi on erityisen houkutteleva turvapaikanhakijoiden kohdemaa Euroopassa, perussuomalaisten välikysymyksessä kysytään.
– Pitkän aikavälin turvapaikanhakijamäärien tarkastelu ei tue väitettä, että Suomeen tulisi suhteellisesti katsoen erityisen paljon turvapaikanhakijoita. Viime vuosina Suomen hakemusmäärät ovat olleet puolen prosentin luokkaa koko EU-alueella jätetyistä turvapaikkahakemuksista. Toisin kuin välikysymyksessä esitetään, hallitus ei ole irtautumassa maahanmuuttopolitiikassa yleiseurooppalaisesta trendistä, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) vastasi perussuomalaisille.
Sisäministerin vastaus ei odotetusti kelvannut perussuomalaisten puheenjohtajalle Riikka Purralle.
– Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan sisäministeriö lähetti lausuntokierrokselle perheenyhdistämistä edistävän ja helpottavan lakiesityksen ilman ennakkoon käytyjä neuvotteluja. Ministeri Ohisalon esitys meni selvästi pidemmälle kuin hallitusohjelmaan tehty kirjaus. Loppukesästä asti ihmettelimme, miksi muut hallituspuolueet eivät puutu asiaan ja miten ylipäätänsä tällainen esitys on voitu lähettää lausunnoille tällaisessa tilanteessa, Purra totesi Ohisalon puheenvuoron jälkeen.
– Hallituksessa kaavaillaan myös pakolaiskiintiön nostoa ja muunlaisia humanitaarisen maahanmuuton helpotuksia, joiden taloudelliset vaikutukset ovat merkittäviä.
”Savikiekko ei edes ilmassa”
Purra myös kommentoi hallitusrivistön ihmettelyä välikysymyksen jättämistä tässä vaiheessa ennen hallituksen lopullista lakiesitystä:
– Hallituksesta kuului välikysymyksemme jättämisen jälkeen, että ammumme savikiekkoa, joka ei ole edes ilmassa. Huvittavaa, että täysin sama kielikuva esiintyi sekä sosiaalidemokraattien että keskustan ryhmäpuheenjohtajien ulostuloissa. Hyvät hallituspuolueet, ministeriön ehdotus on ollut tulilla kuukausien ajan. Olisitte milloin tahansa voineet vaatia sen pois vetämistä, asian korjaamista ja hallitusohjelmakirjauksen mukaiseksi muuttamista. Ette kuitenkaan tehneet niin.
Purran mukaan perheenyhdistämistä helpottavalla esityksellä Suomesta tulisi ”Länsi-Euroopan liberaaleinta perheenyhdistämispolitiikkaa harjoittava valtio”.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio puolestaan oli huolissaan hallituksen lakimuutossuunnitelmien vaikutuksesta terrorismiin.
– Alaikäisen perheenyhdistämisen osalta on erittäin huono suunta, että hallitus haluaa suosia tätä niin sanottua ankkurilapsi-ilmiötä. Siinä alaikäinen perheenkokoaja lähetetään matkaan edeltä, koska tuolloin muut sukulaiset pääsevät maahan perässä vapaasti. Tämä on omiaan ruokkimaan lasten ihmissalakuljetusta. Suojelupoliisi on varoittanut, että muutos helpottaa kansallista turvallisuutta uhkaavien yksilöiden Suomeen pääsyä. Terroristitkin siis pääsevät maahan helposti, jos vain lähettävät alaikäisen lapsen edeltä.
Perussuomalaiset sai sivutukea toiselta oppositiopuolueelta kokoomukselta.
– Viime kaudella kokoomuslaisten sisäministerien johdolla tehtiin ja valmisteltiin tiukennuksia lakiin. Turvapaikkamenettelyä tehostettiin, ja uusintahakemusten sekä perheenyhdistämisen ehtoja kiristettiin, kokoomuksen ensimmäisen kauden kansanedustaja Heikki Vestman totesi.
– Vasemmistohallitus hautasi tämän porvarihallituksen tekemän maahanmuuttajataustaisten rikollisuuden torjuntaohjelman pöytälaatikkoon. Punavihreiden äänetön yhtiömies keskusta hiljaisesti myöntyi. Realismi vaihtui sinisilmäisyydeksi. Hälyttävä esimerkki on lakiluonnos perheenyhdistämisestä.
Perättömiä väitteitä”
Pääministeripuolue SDP:n ryhmäpuheenvuoron pitänyt kansanedustaja Eveliina Heinäluoma moitti vastavuoroisesti perussuomalaisia siitä, että puolue ohittaa ”koronakriisin hoidon, terveyskeskusjonojen purkamisen ja nuorten mielenterveysongelmien korjaamisen”.
– Kun perussuomalaisilla ei ole vastauksia kansalaisten todellisiin ongelmiin, he suuntaavat katseensa suomalaisten päiden yli rajoille, joista he ovat löytävinään ratkaisut kaikkiin kansalaisten ongelmiin. Haloo, perussuomalaiset: Suomi ja suomalaiset ovat täällä, Heinäluoma totesi.
Hallituspuolue keskustan ryhmäpuheenvuoron käyttänyt Mikko Kärnä rusikoi koko välikysymyksen perustetta ja tarpeellisuutta.
– Tässä välikysymyksessä ei ole kyse maahanmuuttopolitiikasta – ei. Tässä välikysymyksessä ei ole kyse taloudesta – ei. Tässä välikysymyksessä on kyse perussuomalaisista. Kuntavaaleissa perussuomalaiset jäivät neljänneksi. Kokoomus on mennyt gallupeissa ohi ja ottanut opposition johtajuuden, onnittelut siitä kokoomukselle. Puoluekokouksen valintojen jälkeen perussuomalaiset ovat hajallaan. Kun muu ei auta, tehdään välikysymys. Siitä tässä on kyse, Kärnä moitti perussuomalaisia.
– Kansanvallassa välikysymyksiä saa ja pitääkin tehdä. Niiden täytyisi kuitenkin perustua tosiasioihin. Tämä välikysymys perustuu perättömille väitteille. Perussuomalaiset väittävät, että menossa – tai ainakin pian tulossa – on hallitsematon maahanmuuttoaalto Suomeen. Maahanmuutto oli hallitsematonta, kun perussuomalaiset olivat hallituksessa. Hallitsematon maahanmuutto päättyi, kun perussuomalaiset jättivät hallituksen, Kärnä viittasi vuoteen 2015, jolloin Suomeen tuli yli 32 000 turvapaikanhakijaa.
Tuolloin perussuomalaisilla oli muun muassa ulkoministerin ja puolustusministerin salkut.
– Teidän tunnuslauseenne, perussuomalaiset, on ollut: ”Jotain rajaa.” No jotain rajaa, perussuomalaiset, Kärnä nauratti istuntosalin hallituspuolueiden kansanedustajia.
– Lopuksi täytyy vielä kysyä, hyvät perussuomalaiset: kuinka te kehtaatte? Ja kyllähän te kehtaatte!
Useampi kansanedustaja kiitteli debatin aikana, että sisäministeri Ohisalo seurasi pitkään kaikkiaan lähes viisi ja puoli tuntia kestänyttä salikeskustelua eduskunnan ministeriaitiossa.
– Haluan vielä tarkentaa, että tämä keskustelussa oleva ei suinkaan vielä hallituksen esitys vaan sisäministeriössä työstetty työryhmän työ on pohjannut yhtäältä hallitusohjelman kirjauksiin, toisaalta yhdenvertaisuusvaltuutetun tekemiin selvityksiin, valtioneuvoston TEAS-tutkimushankkeisiin sekä itse asiassa tämän talon lausumiin ja vielä kaiken lisäksi korkeimman hallinto-oikeuden ja Euroopan unionin tuomioistuimen päätöksiin. Tällaisilla taustoilla tätä on työstetty, ja hallituksen neuvottelut tästä ovat vielä edessä, Ohisalo totesi keskustelun loppupuolella.
Keskiviikon eduskuntakeskustelussa käytettiin kaikkiaan 107 puheenvuoroa.
Eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta perjantain täysistunnossa.
TOMMI PARKKONEN

Toimitus

Toimitus