Puhemies Metsola käynnisti Ukrainan tueksi ”Toivon generaattorit” -kampanjan

EP Plenary session - Voting session

Europarlamentin puhemies Roberta Metsola käynnisti tänään Eurocities-verkoston puheenjohtajan Dario Nardellan kanssa ”Toivon generaattorit” -kampanjan, jotta Ukraina saa sähkögeneraattoreita.

Eurocities on Euroopan yli 200 suurimman kaupungin muodostama verkosto. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kansliapäällikkö Andriy Yermak osallistui julkistamistilaisuuteen ja piti aloitetta myönteisenä. Kampanjassa kaupunkeja kehotetaan lahjoittamaan Ukrainalle sähkögeneraattoreita ja muuntajia, jotta ukrainalaiset selviytyisivät edessä olevasta ankarasta talvesta.

-Generaattorit auttavat pitämään maan keskeiset laitokset toiminnassa. Niistä saavat energiaa muun muassa sairaalat, koulut, vesihuoltolaitokset, avustuskeskukset, väestönsuojat ja puhelinmastot, kertoi Yermak.

-Miljoonat ukrainalaiset ovat ilman sähköä, koska yli puolet Ukrainan sähköverkosta on vaurioitunut tai tuhoutunut. Tämä johtuu Venäjän Ukrainassa käymästä sodasta ja sen jatkuvista hyökkäyksistä kriittisiä siviili-infrastruktuureja vastaan. Venäjän hyökkäykset ovat kansainvälisen ja humanitaarisen oikeuden vastaisia.

Puhemies Metsola muistutti ukrainalaisten tarvitsevan tukea selvitäkseen.

-Euroopan parlamentti ja EU ovat osoittaneet huomattavaa solidaarisuutta Ukrainaa kohtaan humanitaarisesti, sotilaallisesti ja taloudellisesti. Ukrainalaiset tarvitsevat käytännön tukea selvitäkseen talven yli.

-Kehotan kaikkia Euroopan kaupunkeja ja alueita liittymään Toivon generaattorit -kampanjaan. Yhdessä voimme saada aikaan todellisen muutoksen.

Eurocities-verkoston puheenjohtaja ja Firenzen pormestari Dario Nardella kertoi esittelevänsä kampanjan ensi viikolla yli 80 kaupungille Eurocitiesin yhteistyöfoorumissa. 

-Nyt me koordinoimme toimintaamme yli 200 suurkaupungin ja kumppanijärjestöjemme kanssa ja teemme puhemies Metsolan kanssa kaikkemme, jotta voimme tarjota apua suoraan Ukrainan kansalle.

-Kehotamme kaupunkeja tekemään yhteistyötä ja auttamaan Ukrainaa lahjoittamalla generaattoreita ja muuntajia. Näin voimme auttaa varmistamaan, että Ukrainan kaupungit pystyvät selviytymään päivittäisessä elämässään parhaalla mahdollisella tavalla. Meidän on toimittava välittömästi. Kohta on talvi, sähköä ja kaasua ei ole, aikaa ei ole hukattavaksi.

Toimitus

Toimitus