Puolan pääministeri vaatii Natolta toimia rajakriisissä

LEHTIKUVA / AFP Ronald Wittek

Naton täytyy toimia Puolan rajan siirtolaiskriisissä, vaatii Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki. Hän arvioi, että Puola, Latvia ja Liettua saattavat tarvita turvallisuuspoliittista neuvonantoa Natolta.

Puolan rajalla on tuhansia siirtolaisia, jotka Valko-Venäjä on tuonut sinne hybridisodankäynnin osana. Siirtolaiset toivovat pääsevänsä Euroopan unionin alueelle.

EU katsoo, että Valko-Venäjä pyrkii tällä tavalla luomaan painetta EU:n asettamien pakotteiden takia. Valko-Venäjä kieltää tekevänsä niin.

-Ei riitä, että julkisesti osoitamme huolemme – koko liittouman täytyy nyt ottaa  konkreettisia askeleita ja sitoutua asiaan, pääministeri Morawiecki sanoo.

EU asettaa lisäpakotteita Valko-Venäjälle tänään maanantaina unionin ulkopolitiikan ja turvallisuusasioiden korkean edustajan Josep Borrellin mukaan. Nyt päätetyt pakotteet liittyvät lentoyhtiöihin ja matkatoimistoihin, jotka ovat toimineet yhdessä Valko-Venäjän kanssa siirtolaisten siirtämiseksi rajalle.

Morawiecki sanoi puolalaiselle uutistoimisto PAP:lle, että Euroopan unionin johtajat keskustelevat jo päätettyjen pakotteiden lisäksi uusista pakotteista Valko-Venäjälle. Keinoihin kuuluisi muun muassa rajan sulkeminen kokonaan.

Morawiecki sanoo lisäksi, että EU:n tulisi maksaa yhdessä raja-aidan rakentaminen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi uutistoimisto RIA:n haastattelussa, että Venäjä on valmis auttamaan kriisin ratkaisussa. Venäjä on Valko-Venäjän tärkein liittolainen.

Toimitus

Toimitus