Puoluesihteeri: Suomen Nato-aikataulu ei kiinni keskustasta – “Meillä on ketterät säännöt” – Video

Keskustan kansanedustaja Anu Vehviläinen totesi keskiviikkona AlfaTV:n Sanna Ukkola Livessä, että keskustan Nato-kantaa ei tarvitse odottaa kesäkuun puoluekokoukseen saakka, vaan asiaa voidaan käsitellä puolueen sisällä esimerkiksi ensi kuussa järjestettävässä puoluevaltuuston kokouksessa.
Vielä maaliskuun alussa keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko sanoi keskustan päivittävän Nato-linjaansa puoluekokouksessaan.
Vastoin kuin Vehviläinen, keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen ei lähde arvioimaan tarkemmin milloin keskusta lopulta päättää Nato-kannastaan.
– Kuten puoluehallitus päätti, keskusta käy kevään aikana keskustelukierroksen ympäri Suomen ja tarjoaa mahdollisuuden – kaikille suomalaisille, ei pelkästään keskustalaisille – ottaa kantaa, tuoda huolia ja tuoda näkemyksiä tähän turvallisuuskokonaisuuteen, josta yksi ja eniten julkisuutta kiinnostava osa on tämä Nato-keskustelu, Pirkkalainen sanoo AlfaTV Uutisille.
Seuraava keskustan järjestämä ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelutilaisuus on ensi lauantaina Kittilässä, missä puhetta johtaa eduskunnan puhemies Matti Vanhanen.
Vaikka keskustelukierros jatkuu pitkälle kevääseen, Pirkkalainen vakuuttaa, että se ei hidasta keskustan ja siten myös koko Suomen Nato-kannan muodostamista nopeamminkin.
– Mitä tulee Suomen virallisiin kantoihin, ne eivät tule jäämään kiinni keskustan aikatauluista ja keskustan päätöksentekoprosesseista. Puolueella on erittäin ketterät säännöt, joiden puitteissa pystytään paitsi kutsumaan koolle puolue-elimiä, niin myöskin keskinäiset päätöksentekosuhteet ovat hyvin selvät.
– Niissä puitteissa ja siinä aikataulussa toimitaan mitä Suomen turvallisuusympäristö vaatii.
Eli keskusta ei ole vielä lyönyt lukkoon mitään lopullista päivämäärää milloin puolueen Nato-kannan pitää olla selvillä?
– Ei. Käytämme kevättä niin paljon kuin mahdollista laajaan kansalaiskeskusteluun turvallisuudesta.
Onko siis mahdollista, että päätös venyy sittenkin sinne puoluekokoukseen saakka?
– Toivotaan tietenkin Ukrainan tilanteen ja Suomen turvallisuustilanteen puolesta, että aikaa keskustella on, mutta keskustan prosesseista tai keskustan määrittämistä aikatauluista Suomen ratkaisut eivät missään nimessä jää kiinni.
Nykyisen virallisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjauksensa mukaan keskusta ei kannata Suomen Nato-jäsenyyttä.
Keskustan kansanedustaja, entinen tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen ilmoitti torstaina muuttaneen omaa henkilökohtaista näkemystään ja kannattavansa nyt Suomen Nato-jäsenyyttä.
Eduskuntapuolueista Nato-jäsenyyttä kannattavat avoimesti kokoomus ja RKP.
Sen sijaan esimerkiksi pääministeripuolue SDP:n Nato-kanta ja sen muodostamisen aikataulu on myös yhä avoin.
SDP:n puoluesihteeri Anton Rönnholm totesi torstaina AlfaTV Uutisille, että demareiden puoluevaltuusto kokoontuu seuraavan kerran 2. huhtikuuta, mutta tuolloin ei Rönnholmin mukaan käsitellä Natoa koskevia esityksiä.