Putin luo lännen vastaista rintamaa, Turkki haluaa hyökätä

Venäjän presidentti Vladimir Putin on tavannut Teheranissa Iranin korkeimman hengellisen johtajan ajatollah Ali Khamenein, Iranin presidentin Ebrahim Raisin ja Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin. Matkan tarkoituksena on Reutersin mukaan luoda selvä viesti lännelle Venäjän aikeista lähentyä Irania, Kiinaa ja Intiaa lännen asettamien pakotteiden vuoksi.

Iranin matka on Putinin ensimmäinen ulkomaan matka sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopulla.

Erdoğanin kanssa Putin keskusteli muun muassa Mustanmeren viljatoimitusten jatkamisesta ja Syyrian tilanteesta. Turkki on aikonut aloittaa hyökkäyksen Pohjois-Syyrian kurdialueille, mutta Venäjällä on joukkoja alueella.

Iran hakee tiiviimpiä suhteita

Khamenei antoi tukensa Iranin ja Venäjän pitkäaikaiselle yhteistyölle. Hänen kerrotaan sanoneen Putinille, että maiden tulee pysyä varuillaan ”lännen petosta” vastaan.

Khamenein mukaan Putin on varmistanut, että Venäjä säilyttää itsenäisyytensä suhteessa Yhdysvaltoihin. Iranin ja Venäjän tulisi myös alkaa käyttää kansallisia valuuttojaan ulkomaankaupassaan. Maat ovat yhdet maailman suurimmista fossiilisten polttoaineiden viejistä.

-Yhdysvaltain dollari tulisi asteittain poistaa maailmanlaajuisesta kaupasta, Khamenei sanoi.

Khamenein mukaan Venäjällä on vain vähän vaihtoehtoja Ukrainan suhteen.

-Jos ette olisi ottanut aloitetta omiin käsiinne, toinen puoli (länsi) olisi aiheuttanut sodan omalla aloitteellaan.

Venäjän tavoin myös Iraniin kohdistuu länsimaiden asettamia pakotteita. Länsimaat ja Iran ovat pitkään olleet erimielisiä Iranin ydinvoimahankkeista. Vasta pari päivää sitten Iran ilmoitti, että sillä on nyt tekninen kyky rakentaa ydinpommi.

Turkki hakee lupaa hyökätä

Putin, Erdoğan ja Raisi keskustelivat myös Syyrian tilanteesta ja Turkin halusta hyökätä Syyrian kurdialueelle. Sekä Venäjä että Iran vastustavat Turkin aikeita.

-Syyrian alueellisen koskemattomuuden säilyttäminen on hyvin tärkeää. Mikä tahansa sotilaallinen isku Pohjois-Syyriaan vahingoittaa Turkkia, Syyriaa ja koko aluetta ja hyödyttää vain terroristeja, Khamenei sanoi Erdoğanille ennen keskusteluja.

Venäjä ja Iran tukevat Syyrian hallitusta, Turkki hallituksen vastaisia joukkoja.

Putinin mukaan maat jatkavat keskusteluja Syyriasta ja pyrkivät ”normalisoimaan” maan tilanteen.

Toimitus

Toimitus