Putin tahtoi liittää Venäjän Natoon

LEHTIKUVA / AFP Mikhail Metzel

Venäjän presidentti Vladimir Putin tahtoi liittää Venäjän Natoon tultuaan presidentiksi vuonna 2000, kertoo Naton entinen pääsihteeri George Robertson One Decision -podcastissa. Asiasta kirjoittaa The Guardian.

Putin tahtoi Venäjän osaksi Natoa, muttei halunnut, että Venäjä joutuisi kulkemaan saman hakuprosessin läpi kuin ”maat, joilla ei ole merkitystä”. Naton pääsihteerinä ollessaan Robertson tapasi Putinin, joka teki heti selväksi, että tahtoo Venäjän osaksi Natoa.

Robertson kertoo Putinin kysyneen, milloin Nato aikoo pyytää Venäjää jäsenekseen. Robertson kertoo vastanneensa, ettei Nato pyydä ketään jäsenekseen, Naton jäsenyyttä haetaan. Putin katsoi, ettei Venäjä aio seistä rivissä sellaisten maiden kanssa, joilla ei ole merkitystä.

-He halusivat olla osa vakaata ja menestyvää länttä, Robertson kertoo.

Putin oli sanonut brittijournalisti David Frostille haastattelussa, että hän harkitsee Nato-jäsenyyttä, jos Venäjän näkökulmat otetaan huomioon tasavertaisena kumppanina. Putin sanoi myös, että hänen on hankala nähdä Natoa vihollisena.

-Venäjä on osa eurooppalaista kulttuuria enkä kykene kuvittelemaan omaa maatani eristäytyneenä Euroopasta ja siitä, mitä tapaamme kutsua sivistyneeksi maailmaksi, Putin kommentoi Frostille.

Robertson kuvaa Putinin maailmankuvan muuttumista sittemmin. Ukrainan vuoden 2004 Oranssin vallankumouksen jälkeen Putinista tuli yhä epäilevämpi lännen suhteen. Lopulta Naton laajentuminen entisen Varsovan liiton maihin sai Putinin suuttumaan entistä enemmän.

Toimitus

Toimitus