Pyöräliikenteen määrä romahti suurissa kaupungeissa – korona suurin syy

Pyöräliikenteen määrä on vähentynyt suurissa kaupungeissa vuosien 2016-2021 välillä 14,5 prosenttia, selviää Pyöräliiton kokoamista tiedoista. Valtaosa vähennyksestä tapahtui vuonna 2021, jolloin koronarajoitukset vähensivät ihmisten liikkumista.

-Etätyöt, etäkoulu, tapahtumien ja harrastusten sulut ovat vähentäneet pyörällä tehtäviä matkoja. Seitsemästä isosta kaupungista kerätty data paljastaa, että arkipyöräilyyn määrä suorastaan romahti, sanoo Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.

Aineistossa on mukaan yhteensä 48 laskentapistettä Helsingistä, Tampereelta, Oulusta, Jyväskylästä, Lahdesta, Porista ja Vaasasta.

Autoliikenteen määrä kääntyi nousuun

Pyöräliiton yhteeenveto perustuu kaupunkien automaattisiin pyöräliikennelaskureihin. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun pyöräliikenteen laskuridataa on kerätty valtakunnallisesti yhteen. Maanteiden laskentapisteiden tiedot puolestaan paljastavat, että autoliikenteen määrä kääntyi nousuun viime vuonna vuoden 2020 notkahduksen jälkeen.

Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen jälkeen myös kansainvälinen energiajärjestö IEA on suositellut pyöräilyn lisäämistä kaupungeissa öljyn käytön vähentämiseksi. Pyöräliitto toivoo valtiolta ja kaupungeilta nyt toimenpiteitä, jotta pyöräliikenteen suosio saadaan nopeasti kasvuun.

-Potentiaalia autosta pyörään ja sähköpyörään vaihtamiseen on. Suomalaisten automatkoista 42 prosenttia on alle 5 kilometrin pituisia ja 62 prosenttia alle 10 kilometriä. Iso osa näistä matkoista voidaan tehdä polkupyörällä tai sähköpyörällä, erityisesti kun liikenneympäristö siihen kannustaa, Koistinen sanoo.

 

 

Toimitus

Toimitus